Δηλώνουμε ένα ΗΖ (Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος -Γεννήτρια) ή όχι; Τι άλλαξε από την 11/09/2019
Είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μας για ποιους λόγους είναι απαραίτητο όταν τοποθετούμε μια γεννήτρια, αυτή να δηλώνεται. Και είχαμε τονίσει τότε ότι οι λόγοι είναι κυρίως λόγοι ασφαλείας και όχι επειδή μπορεί η ΔΕΗ να μας κόψει το ρεύμα και εμείς να είμαστε οι μάγκες που θα συνεχίσουμε να έχουμε….
Εξάλλου, το πετρέλαιο κοστίζει αρκετά περισσότερο από το ρεύμα!
Ρίξτε όμως μια ματιά στο προηγούμενο άρθρο μας, έχει αρκετό ενδιαφέρον, όσο αφορά τα θέματα ασφαλείας που πρέπει να τηρούμε στην τοποθέτηση ενός ΗΖ αλλά και όσο αφορά την δήλωσή του στη ΔΕΗ.
Γεννήτριες – Τι πρέπει να προσέχουμε – Γιατί πρέπει να δηλώνονται;
Με αφορμή λοιπόν, πρόσφατη ανάρτηση του Κου Σαρρή στην ιστοσελίδα του (δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.sarrisg.gr) σκέφτηκα να σας υπενθυμίσω ορισμένα πράγματα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά κυρίως να τονίσω ότι:
Ο ΔΕΔΔΗΕ από τις 11 Σεπτεμβρίου 2019 και μετά, εφόσον διαπιστώνει σε καταναλωτή ΗΖ, αυτό θα αναφέρεται στην υπηρεσία. Θα γίνεται ένας έλεγχος γρήγορος (μερικά λεπτά) και θα αποστέλλεται στον πελάτη επιστολή που θα αναφέρει ότι εντός 60 ημερών πρέπει να δηλωθεί το ΗΖ. Τότε χωρίς καμία ειδοποίηση, θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση!
Με το παρόν, θα ήθελα να γνωρίσω στους φίλους μας ξενοδόχους, ότι τελείωσαν τα παιχνίδια και σιγά σιγά πρέπει να σοβαρευόμαστε από όλες τις πλευρές. Να σεβόμαστε τον πελάτη, να δίνουμε βάση σε αυτά που λέει ο Ηλεκτρολόγος και κυρίως να σεβόμαστε τους εναερίτες που είναι σκαρφαλωμένοι στο δίκτυο. Διότι μπορεί με την κακοτεχνία ενός ξενοδόχου, να θρηνήσουμε θύματα.
Ελπίζω βέβαια και επειδή έχουν και τον ΔΕΔΔΗΕ υπό διάλυση (με σκοπό), να τρέξει το πράγμα και οι υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ να αφήσουν τα: ”αυτός είναι ξάδερφος, άστον” και να δηλώνουν στην υπηρεσία κάθε παράνομο και αδήλωτο ΗΖ.
Υπάρχουν τουριστικές κυρίως περιοχές σε όλη την χώρα, όπου γίνεται χρήση χιλιάδων ΗΖ, χωρίς αυτά να είναι δηλωμένα!! Το πράγμα αλλάζει από αυτή την απόφαση της ΡΑΕ…
Απόφαση 754/2019 της ΡΑΕ (ΦΕΚ Β’ 3433 11-09-2019) με τίτλο:
”Έγκριση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και εξέτασης των φακέλων για τη σύνδεση και έναρξη λειτουργίας των εφεδρικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγών ζεύγων (Η/Ζ), κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 13, του άρθρου 132 του ν. 4001/2011.”
Παρακάτω σας επισυνάπτω την διαδικασία που απαιτείται στον ΔΕΔΔΗΕ για την σύνδεση και λειτουργία ΗΖ
Κατεβάστε σε PDF την διαδικασία…
Να υπενθυμίσουμε γραπτώς να φαίνεται λοιπόν ότι,
– Δεν επιτρέπεται η χρήση ενός ΗΖ για διαφορετικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Δηλαδή, για διαφορετικές παροχές ΔΕΔΔΗΕ. πχ, έχουμε δύο ακίνητα με τον δικό του μετρητή το καθένα.
Δεν μπορούμε σε αυτή την περίπτωση να τα τροφοδοτήσουμε με 1 ΗΖ. Τεχνικά γίνεται, απλά αν διαπιστωθεί από την υπηρεσία, μπορεί να διακοπεί μόνιμα η ηλεκτροδότηση. Αν ανατρέξετε τον νόμο που επισυνάψαμε πιο πάνω, φαίνεται καθαρά στην παράγραφο 3 του: ”Όροι και προϋποθέσεις για τη σύνδεση και λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη – Η/Ζ) με σκοπό την εφεδρική τροφοδότηση Παροχής”
Επίσης, στο φεκ: Απόφαση Ρ.Α.Ε.Αριθμ. 395/2016 – ΦΕΚ 78/Β/20-1-2017 στο άρθρο 54 θα δείτε σε ποιους λόγους ΔΕΝ επιτρέπεται η χρήση ΗΖ. Πχ, έχουμε μία οφειλή στη ΔΕΗ και μας κόβει το ρεύμα. Ε, τότε απαγορεύεται η χρήση ΗΖ!!!