ΡΕΝ σε ΕΗΕ! Επιτρέπεται ή όχι; Πως γίνεται; Συμβολισμοί γειώσεων
Θα ξεκινήσω με μικρή υπενθύμιση για τα συστήματα γειώσεων. Ακούμε για συστήματα γειώσεων σε δίκτυα ΤΤ, ΤΝ, ΙΤ. Γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα γράμματα; Έχουν κάποια σημασία; Που χρησιμοποιείται το καθένα;
Επισημάνσεις για περίπτωση ΡΕΝ σε ΕΗΕ και σχέση με τη γείωση ή τη θεμελιακή γείωση… Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα …
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις γειώσεις και αν επιθυμείτε να θυμηθείτε άρθρα μας, μπορείτε να επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο… Γειώσεις – Θεμελιακή γείωση
Τα συστήματα γειώσεων που χρησιμοποιούμε είναι 3 βασικά.
Ουδετέρωση ΤΝ
Η ουδετέρωση συμβολίζεται με τα αρχικά ΤΝ και τέτοια δίκτυα συναντάμε σε όλη τη χώρα πλην μερικών περιοχών της Αττικής
Άμεση γείωση ΤΤ
Η Άμεση γείωση συμβολίζεται με τα αρχικά ΤΤ και θα τη συναντήσουμε στις μεγάλες πόλεις του νομού Αττικής και προάστια. Αφορά περίπου 2000000 καταναλωτές.
Σύστημα αγείωτου Ουδέτερου ΙΤ
Το σύστημα Αγείωτου Ουδέτερου συμβολίζεται με τα αρχικά ΙΤ. Το σύστημα σύνδεσης των γειώσεων ΙΤ εφαρμόζεται μόνο σε εγκαταστάσεις που το σύστημα τροφοδότησής τους ανήκει στον ίδιο φορέα, στον οποίο ανήκει και η εγκατάσταση, δηλαδή εφαρμόζεται:
- είτε στην περίπτωση ιδιοπαραγωγής
- είτε σε περίπτωση τροφοδότησης από ένα υποσταθμό υποβιβασμού της τάσης που ανήκει στον ίδιο φορέα στον οποίο ανήκει και η εγκατάσταση
Ανάλυση συμβολισμών:
‘’Τ’’ (Terra) Άμεση σύνδεση ουδέτερου προς τη Γή
‘’Ν’’ (Neutral) Άμεση σύνδεση αγώγιμων / μεταλλικών μερών με τον ουδέτερο
‘’C’’ (Common) Κοινός αγωγός ουδέτερου και προστασίας
‘’S’’ (Safety) Αγωγός προστασίας και ουδέτερος χωριστά
Η ΔΕΗ και ο Πελάτης παράγουν σύστημα TNC-S στην ουδετερογείωση: 4 αγωγοί παρέχονται από τη ΔΕΗ και 5 αγωγούς ο πελάτης όπου ενώνονται μετά το μετρητή (προς τη μεριά του πελάτη) ο Ουδέτερος ‘’Ν’’ με τον αγωγό προστασίας ‘’S’’. Το σημείο αυτό είναι γνωστό ως: ΚΟΜΒΟΣ
Παρακάτω ένα θέμα το οποίο θεωρώ αξίζει αναφοράς …
Σε πολλές περιπτώσεις η ΔΕΗ δίνει παροχή στην είσοδο ενός οικοπέδου, ενώ η ηλεκτρική εγκατάσταση, έστω με Θεμελιακή Γείωση, βρίσκεται μακριά ή αποτελείται από πολλά διάσπαρτα κτίρια ή από πολλούς μεγάλους πίνακες. Πρόκειται για σύνθετη περίπτωση.
Επιτρέπεται Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση με ΡΕΝ;
Ναι!
Σε ποιες περιπτώσεις;
Σε μεγάλες σε ισχύ ΕΗΕ, σε διάσπαρτα κτίρια όπως στρατόπεδα κλπ! Και φυσικά κτίρια ή εγκαταστάσεις που έχουν θεμελιακή γείωση! Κτίρια που όπως προαναφέραμε βρίσκονται μακρυά από το μετρητή.
Διαβάστε άρθρο της ΔΕΗ στο παρακάτω PDF αρχείο… Γειώσεις άρθρο ΔΕΗ
Οπότε καταλαβαίνουμε ότι, μπορούμε να μη φέρνουμε αγωγό γείωσης με την παροχή μας από την ΕΗΕ ως το μετρητή σε τέτοιες περιπτώσεις.
Και πως γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Α) Κατασκευάζουμε γείωση κοντά στο μετρητή, όπου εκεί γίνεται ο κόμβος (ουδετερογείωση). Δηλαδή, η γείωση ενώνεται με τον ουδέτερο στο μετρητή της ΔΕΗ. Ως το πρώτο κτίριο λοιπόν γίνεται μεταφορά μόνο 4 αγωγών, δηλαδή 3 φάσεων και ουδετέρου.
Στην ΕΗΕ κατασκευάζεται άλλος κόμβος τον οποίο ενώνουμε με τη θεμελιακή γείωση! Σε κάθε απομακρυσμένο κτίριο κάνουμε το ίδιο.
Β) Κατασκευάζουμε κόμβο κοντά στο μετρητή και παρ όλα αυτά, πάμε στα κτίρια με 5 αγωγούς, δηλαδή και τη γείωση! Στην περίπτωση όμως αυτή, αν έχουμε διακοπή ουδετέρου πριν το μετρητή (πχ σε μια κολώνα της ΔΕΗ) τότε το σύστημα μεταπίπτει σε ΤΤ.
Άρα ο αγωγός της γείωσης από τη θεμελιακή του απομακρυσμένου κτιρίου ως το μετρητή είναι ‘’άχρηστος’’!
Εξ άλλου, η ΔΕΗ δε μεταφέρει τη γείωση στο δίκτυό της, ένα παρόμοιο πράγμα φανταστείτε…
Δε συζητάμε για περίπτωση κακής θεμελιακής. Συνήθως η θεμελιακή γείωση είναι η καλύτερη μέθοδος γείωσης, που σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει μια διακοπή ουδετέρου και οποιοδήποτε άλλο σφάλμα προς τη γη.
Οπότε με κόμβο (ουδετερογείωση), από τον πίνακα της ΕΗΕ έως τη θεμελιακή ‘’υποστηρίζονται’’ τα επιστρεφόμενα ρεύματα προς τη γη
(Μη ξεχνάμε ότι ένας επιτηρητής φάσεων – ουδετέρου, είναι η καλύτερη λύση σε κάθε διακοπή ουδετέρου ή γενικά σφάλμα – απώλεια αγωγών. Θα μας γλυτώσει από πολλά απρόβλεπτα έξοδα)
Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας. Χρησιμοποιήθηκαν κομμάτια από άρθρο της ΔΕΗ: Νίκος Τακόλας – Κώστας Κερασνούδης – Μπουτσιάδης Ευάγγελος