Τοποθέτηση φωτιστικού – πως γίνεται – Εύκολη υπόθεση ή όχι; Κατασκευαστικά λάθη φωτιστικών…

Τοποθέτηση φωτιστικού – πως γίνεται – Εύκολη υπόθεση ή όχι; Κατασκευαστικά λάθη φωτιστικών…

Πως τοποθετούμε ένα φωτιστικό σώμα και πως γίνεται μια εγκατάσταση γραμμής φωτισμού;

Εύκολη υπόθεση το να τοποθετήσουμε ένα φωτιστικό σώμα. Εκτός αν είναι κάποιος βαρύς και τεράστιος πολυέλαιος ή κάποιο φωτιστικό με πολλά συμπράγκαλα και μπιχλιμπίδια!  Το να τοποθετήσουμε ένα φωτιστικό είναι υπόθεση μερικών λεπτών… άντε δύο με τρία λεπτά…

‘Η μήπως τελικά δεν είναι έτσι; Μήπως η τοποθέτηση ενός φωτιστικού είναι λιγάκι περίπλοκη και χρειάζεται προσοχή μεγάλη;

Στο παρόν θα αναπτύξουμε το πώς πρέπει να τοποθετούμε ένα φωτιστικό σώμα, επίτοιχο εξωτερικών χώρων ή εσωτερικού, ή οροφής – ψευδοροφής. Όπως επίσης θα δούμε μερικά λάθη των κατασκευαστών φωτιστικών σωμάτων. Λάθη τα οποία κάνουν δύσκολη τη ζωή του εγκαταστάτη καιώς κατά πόσο είναι προβλεπόμενα αυτά; Τηρούνται κάποιες προδιαγραφές από τους κατασκευαστές φωτιστικών ή κάνουν ότι τους βολεύει;

Γενικά

Κάθε φωτιστικό σώμα έχει την ιδιαιτερότητά του. Όλοι θεωρούν ότι το να τοποθετηθεί ένα φωτιστικό σώμα είναι υπόθεση εύκολη και μάλιστα 2-3 λεπτών.

Θα ακούσουμε πολλές φορές τη γνωστή και εξοργιστική ατάκα: ‘’έλα μωρέ, δύο λεπτά υπόθεση είναι’’ πόση ώρα θα κάνεις; ‘’ και πολλά τέτοια. Είναι όμως πράγματι έτσι; Είναι τόσο εύκολο να τοποθετηθεί ένα φωτιστικό;

Η πρώτη σκέψη ενός απλού θνητού με το που ακούει φωτιστικό, στο μυαλό του έρχεται ένας γάντζος στο ταβάνι ή δύο ούπα στον τοίχο και είμαστε έτοιμοι! Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά. Ειδικά όταν τοποθετούμε φωτιστικό σε εξωτερικούς χώρους το οποίο πρέπει να ανταπεξέλθει σε αντίξοες συνθήκες όπως: βροχές, υγρασίες, χιόνια, καύσωνες και λοιπές καιρικές συνθήκες.

Κάθε κατασκευαστής φωτιστικού σώματος  πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές ανάλογα το που θα τοποθετηθεί το κάθε φωτιστικό. Έτσι, έχει ονομάσει το κάθε φωτιστικό που κατασκευάζει ως: Εξωτερικού χώρου, εσωτερικού χώρου, νερού (πισίνας πχ) και βάση αυτών να ορίσει και βαθμό προστασίας (ΙΡ)για κάθε περίπτωση.

Τι εννοούμε βαθμός προστασίας; Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο τι είναι ο βαθμός προστασίας ΙΡ και σε τι μας βοηθάει όταν πάμε να αγοράσουμε ένα φωτιστικό… τι δηλαδή πρέπει να γνωρίζουμε; Βαθμός προστασίας IP

Η υγρασία είναι το χειρότερο πράγμα που υπάρχει. Διεισδύει παντού και πάντα. Οπότε χρειάζεται τρομερή προσοχή στο τι θα διαλέξουμε και πως θα το τοποθετήσουμε.

Άλλο φωτιστικό θα τοποθετήσουμε σε μια τράπεζα στην ψευδοροφή ή σε ένα χώρο γραφείων, άλλο σε ένα λουτρό, άλλο στην κουζίνα κάτω από τα ντουλάπια, άλλο σε κήπο, άλλο όταν είναι να στηριχτεί σε τοίχο, άλλο όταν έχουμε μαρκίζα από πάνω, άλλο όταν είναι εκτεθειμένο χωρίς κάποια μαρκίζα ή άλλη προστασία και άλλο τύπο όταν θέλουμε σώνει και καλά να το τοποθετήσουμε μέσα στο νερό!!

Ναι, όπως το ακούτε. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουμε ανάλογα το που θα τοποθετήσουμε ένα φωτιστικό.

Κάθε φωτιστικό έχει μέσα στη συσκευασία κάποια συμπράγκαλα. Τα συμπράγκαλα αυτά μπορεί να είναι ούπα και βίδες, προστατευτικά ‘’μακαρονάκια’’  θερμοκρασίας, λαστιχάκια, βιδάκια και διάφορα άλλα.

Το να ανοίξουμε μια συσκευασία από ένα μικρό και ‘’εύκολο’’ φωτιστικό και να πετάξουμε όλα τα υπόλοιπα εκτός του κυρίως φωτιστικού σώματος, να ξέρετε ότι κάνουμε μια τρύπα στο νερό!! Ακριβώς. Το κάθε τι που υπάρχει μέσα στη συσκευασία βοηθάει για κάτι. Χρειάζονται όλα, ακόμη και το παραμικρό εξάρτημα.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι θα παρατηρήσουμε ότι όταν ένα φωτιστικό αν δεν τοποθετηθεί σωστά, τότε θα επιστρέψουμε για να το διορθώσουμε. Και αν είναι 50 ή 100 ή 500 φωτιστικά σε ένα χώρο…. τότε κλαύτα Χαράλαμπε   αν έχουμε ακολουθήσει λάθος τακτική.

Υπάρχουν αρκετοί ηλεκτρολόγοι οι οποίοι λόγω βιασύνης , τοποθετούν άρων άρων τα φωτιστικά, οπότε να παραδώσουν γρήγορα μια δουλειά, γιατί τους κυνηγάνε να τελειώσουν την επόμενη. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Γιατί όταν θα χρειαστεί να τρέχει κάθε δύο μέρες να βρίσκει πιο φωτιστικό ακουμπάει το ΝΥΑ στη λαμαρίνα και ρίχνει το διαρροής ή ποιο φωτιστικό έμπασε νερό ή υγρασία επειδή δε στεγανοποιήθηκε όπως έπρεπε, είναι ότι χειρότερο, ειδικά όταν σε κυνηγάνε από τη μια δουλειά στην άλλη.

Πάντα φταίει ο εργολάβος, γιατί μπορεί να μην εργάζεται κάποιος μόνος του, αλλά να έχει προσωπικό. Το προσωπικό πρέπιε να εργάζεται κατόπιν υπόδειξης του εργολάβου. Ειδικά σε μεγάλα έργα θα δούμε ότι υπάρχουν πάνω από ένας ηλεκτρολόγος που τοποθετεί φωτιστικά. Μπορεί και 5 μπορεί και 15 ηλεκτρολόγοι να τοποθετούν φωτιστικά σε ένα έργο. Όμως πρέπει σε κάθε εργασία να δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες, διότι ΚΑΜΙΑ απολύτως εργασία δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Αυτό το ρόλο παίζουν οι εργοδηγοί. Έμπειροι ηλεκτρολόγοι οι οποίοι παρατηρούν την κάθε λεπτομέρεια και καθοδηγούν σωστά ένα συνεργείο. Μετά έρχεται και η συνείδηση! Κάθε επαγγελματίας πρέπει να είναι ευσυνείδητος όταν αναλαμβάνει μια δουλειά, είτε σαν εργολάβος είτε σαν υπάλληλος.

Κατασκευαστικά λάθη σε φωτιστικά

Για να τοποθετηθεί ένα φωτιστικό σώμα, κάποιος πρέπει να το κατασκευάσει! Μήπως κάνουν λάθη και οι κατασκευαστές;

Θα έχετε παρατηρήσει οι περισσότεροι ότι σχεδόν σε όλα τα φωτιστικά δεν χωράει ούτε το ΝΥΜ 3χ1,5 με αποτέλεσμα να τα ρίχνουμε στον κατασκευαστή (όχι άδικα) αλλά αναγκάζεται ο ηλεκτρολόγος να τοποθετήσει λεπτότερα από τα προβλεπόμενα καλώδια ώστε να μπορούν να περάσουν από την τρύπα στο φωτιστικό! Και αυτό λάθος είναι. Ε και τι θα κάνουμε;

Άλλο ένα που συναντώ συχνά, να έχει ξυθεί η μόνωση του ΝΥΜ ή του ΝΥΥ ώστε να χωρέσουν τα ΝΥΑ από την τρύπα του φωτιστικού. Θα δούμε εκεί, σε κείνο το σημείο, είτε μονωτική ταινία, είτε σιλικόνη. Έλεος…… και τι κάνουμε τελικά; Δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει λύση!!! Ο κατασκευαστής βαδίζει σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής φωτιστικών, τα οποία επιτρέπουν καλώδια λεπτότερα, ακόμη και κουδουνόσυρμα βλέπουμε μέσα και οι κανονισμοί ΕΗΕ δεν επιτρέπουν κάτω του 1,5mm2 σε κυκλώματα ισχύος! Άρα;

Ίσως θα έπρεπε ο κατασκευαστής να φτιάχνει στυπιοθλίπτη στον οποίο να χωρά το ΝΥΥ3χ1,5. Αλλά αυτό απαιτεί διεθνής οδηγίες. Βέβαια δε γνωρίζω τι υπάρχει από οδηγίες σε φωτιστικάδες, αλλά από τη στιγμή που όλα κατασκευάζονται έτσι, μάλλον δεν τους έχει επιβάλει κανείς τίποτα! Η μπορεί και να μην πρέπει να τα αγοράζει κανείς διότι μαι μεν χρησιμοποιούν κουδουνοσύρματα οι κατασκευαστές εντός του φωτιστικού, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κανόνες των ΕΗΕ λένε 3Χ1,5 ελάχιστη διατομή φωτισμού και ειδικά σε κήπο… Ε1VV-U3X1,5!! Άντε εσύ χώρεσέ το στο φωτιστικό!! Άρα δεν πληρούν καμία προδιαγραφή αυτά τα φώτα και δεν πρέπει να αγοράζονται!

Η λύση όσο αφορά φωτιστικά κήπων (εκεί το συναντάμε συχνότερα) να τοποθετούμε κουτί πριν το φωτιστικό και από το κουτί έως το φωτιστικό (30-50cm) να τοποθετούμε καλώδιο 3Χ1 ή λεπτότερο!!

Μία άλλη λύση, να ξύνουμε το καλώδιο πριν εισέλθει στο φωτιστικό και να ντύνουμε τα ΝΥΑ με λίγο μονωτική (ώστε να ψιλοστρογγυλέψει το καλώδιο) και από πάνω ένα κομματάκι θερμοσυστελλόμενο ή ταινία ‘’τσίχλα’’.

Όλα αυτά επειδή μερικοί κατασκευαστές έχουν μείνει κολλημένοι στο διάστημα.

Ένα άλλο λάθος των κατασκευαστών φωτιστικών είναι, ειδικά τώρα με τα μοντέρνα φωτιστικά όπου όλα είναι τσίμα τσίμα μέσα, τόσο στριμωγμένα και κάποιοι τύποι ντουί βλέπουμε ότι έχουν πίσω τους τόσο στριμωγμένα τα καλώδια, με αποτέλεσμα με το που ανάψεις …… μπαμ! Και μαυρίζει κατ ευθείαν όλο το ντουί! Τουλάχιστον βλέπεις αμέσως που είναι η βλάβη.

Θυμάμαι από την εποχή 2000 έως σήμερα, πολύ γνωστός και φιρμάτος κατασκευαστής φωτιστικών της χώρας μας, ο οποίος δεν μας έχει παραδώσει ΠΟΤΈ μα ποτέ φωτιστικά, χωρίς το 1/3 στην κυριολεξία να είναι μισά! Τι εννοώ μισά;  Ότι τα τοποθετείς και από τα 100 φωτιστικά τα 30 δεν ανάβουν, διότι ή κάποια καλώδια δε θα είναι κουμπωμένα, κάποια άλλα θα έχουν ελαττωματικά τροφοδοτικά ή  ballast κλπ. Άντε εκείνη την ώρα να στέλνεις το βοηθό ή το μάστορα ή ο ίδιος να βρίσκεις που είναι η βλάβη! Σε ποιο ντουί ή σε ποια επαφή των πολυκαλωδιακών τροφοδοτικών που υπάρχουν πλέον.

Πως τοποθετούνται τα φωτιστικά σώματα;

Κατ αρχήν, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να έχουμε δύο καλώδια μαζί τα οποία θα μπαίνουν σε ένα φωτιστικό. Εντελώς λάθος τακτική, την οποία ακολουθούν πολλοί ηλεκτρολόγοι, θεωρώντας ότι  θα τελειώσουν πιο γρήγορα μια δουλειά. Έλα που έρχεται η ώρα της τοποθέτησης φωτιστικού και τότε αρχίζει το πανηγύρι! Τριπλάσιος ίσως και τετραπλάσιος χρόνος τοποθέτησης φωτιστικού σώματος και φυσικά με καμία στεγανοποίηση, όση ταινία και όση σιλικόνη ή άλλο υλικό και να βάλουν για να στεγανοποιήσουν.

Άσε που δύο ΝΥΜ ή ακόμη χειρότερα ΝΥΥ (Ε1VV-U) 3X1,5 για να χωρέσουμε και τα 6 καλώδια στο στυπιοθλίπτη θέλει απέραντη υπομονή και άνθρωπο χωρίς… οικογενειακά ή οικονομιά ή άλλου είδους προβλήματα και άλλες σκέψεις!! Επίσης το να μονώσεις το σημείο εισόδου στο φωτιστικό είναι σχεδόν αδύνατο. Δε βάζουμε σκέτους αγωγούς στο φωτιστικό, ειδικά αν το φωτιστικό είναι μεταλλικό! Είναι θέμα χρόνου, αν δε κάνει μπουμ αμέσως, να το κάνει με την πάροδο του χρόνου. Άσε που άμα ανοίξεις φωτιστικό να αλλάξεις λαμπτήρα, τρέμει η ψυχή σου μην θέλει το ΝΥΑ, το δέκατο του χιλιοστού για να ακουμπήσει στο σασί και να ακουστεί το περιβόητο μπούμ!!

Οπότε, κάθε φωτιστικό πρέπει να μετράμε και κουτί διακλάδωσης. Είναι άθλια τακτική να υπάρχει διπλό καλώδιο.

Σε κανένα σημείο το καλώδιο δεν πρέπει να έχει άμεση επαφή με το σώμα του φωτιστικού, κυρίως στα σημεία όπου μπαίνει στο φωτιστικό, ξέρετε, εκεί κοντά στο στυπιοθλήπτη (σχετικό με την απο πάνω παράγραφο). Ή θα πρέπει να μπαίνει όλο με τη μόνωση εντός του φωτιστικού και μετά να απογυμνώνεται για τη σύνδεση ή πρέπει (αν είναι ΝΥΑ) νε εισέρχεται στο φωτιστικό με ειδικά ‘’μακαρονάκια’’ τα οποία παρέχονται στη συσκευασία. Αν δεν παρέχονται, τα περνάμε εμείς σε μακαρόνι το οποίο προμηθευόμαστε από τον προμηθευτή μας ή τα τυλίγουμε με κάποια μονωτική ταινία.

Ένα άλλο σφάλμα, να τοποθετείται  φωτιστικό σε όποια κατάσταση κι αν είναι ο τοίχος! Στα σημεία όπου βγαίνει το καλώδιο από τον τοίχο εκεί όπου πατάει το φωτιστικό και έχει κάνει το ‘’βουναλάκι’’ γύρω από το καλώδιο, ο σοβατζής και ο μπογιατζής, κανένα φωτιστικό δεν ‘’πατάει’’ ευθεία, με αποτέλεσμα ή να μη κάθεται ίσια ή να μπορεί ευκολότερα να περάσει νερό η υγρασία (αν είναι εξωτερικού χώρου). Επίσης, είναι στραβό, πώς να το κάνουμε…. Εκεί χρειάζεται λιγάκι σκάλισμα ώστε να έρθει όσο το δυνατόν πιο ευθεία ο τοίχος. Όσο όμως είναι και η επιφάνεια του φωτιστικού, αλλιώς θα φαίνεται μερεμέτι. Το καλύτερο βέβαια σ αυτή την περίπτωση είναι ο ηλεκτρολόγος να διορθώνει τα σημεία αυτά πριν από το μπογιατζή!

Ένα γνωστό πρόβλημα, είναι οι τρύπες σε σαθρό τοίχο! Πολλές φορές όλοι θα έχετε συναντήσει τοίχο σάπιο ή ακόμη και καινούργιο αλλά κακοσοβαντισμένο, ο οποίος σε πολλά σημεία μπορεί να είναι κούφιος! Ειδικά όταν το κούφιο ‘’πέσει’’ πίσω από φωτιστικό εκεί υπάρχει πρόβλημα. Τι κάνουμε;

…Μπορούμε να ανοίξουμε τρύπα με τρυπανάκι ένα νούμερο μικρότερο!  Και πάλι όμως μπορεί να ανοίξει μεγαλύτερη τρύπα, ανάλογα τον τοίχο! Αλλά τουλάχιστον κάναμε την προσπάθεια. Αυτά είναι σημεία και λεπτομέρειες που πολλές φορές θα μας αναγκάσουν ή να ξαναπάμε ή να χρησιμοποιήσουμε κάποιο υλικό ταχείας πήξεως, οπότε είμαστε σίγουροι ότι το φωτιστικό έχει τοποθετηθεί σωστά και στην πρώτη αλλαγή λαμπτήρα δε θα μας μείνει στο χέρι!

Τα  φωτιστικά ψευδοροφής έχουν κι αυτά τον τρόπο τους. Έχουν το γνωστό λαστιχάκι το οποίο περνά το καλώδιο. Αυτό το λαστιχάκι, οι περισσότεροι το πετάνε, οπότε βάζουν το καλώδιο χύμα μέσα στο φωτιστικό. Και αν λάβουμε υπ όψη ότι πλέον τα καλώδια τα πετάνε χύμα στις οροφές οι περισσότεροι, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τραβηχτεί το ΝΥΜ και θα είναι τεντωμένα τα ΝΥΑ επάνω στη λαμαρίνα του φωτιστικού! Καλό θα είναι λοιπόν (αν πετάμε το λαστιχάκι) σε φωτιστικά τέτοιου τύπου να δένουμε με ένα δεματικό ή ζωνάκι ή όπως αλλιώς τα λέμε, το ΝΥΜ εντός του φωτιστικού.

Για τη γυψοσανίδα θα χρειαστούμε ούπα γυψοσανίδας. Υπάρχουν αρκετά είδη τέτοιων ούπα, ας διαλέξουμε ανάλογα το βάρος που θα στηρίξουμε. Αν έχουμε περιθώριο, ανοίγουμε μια τρύπα στη γυψοσανίδα να χωράει το χέρι μας και τοποθετούμε από την πάνω πλευρά μερικούς τάκους στους οποίους θα βιδωθεί το φωτιστικό. Εκτός αν είναι τύπου PL οπότε θα ανοίξουμε την κατάλληλη τρύπα και θα τοποθετήσουμε το φωτιστικό το οποίο πιάνεται από τη γυψοσανίδα με δικά του ”αυτάκια”

Πολλά από τα φωτιστικά πλέον κατασκευάζονται είπαμε πολύ στριμωγμένα! Μετά βίας σε πολλά κλείνει το στέλεχος επάνω στη βάση. Οπότε πρέπει να υπολογίζουμε το μήκος των καλωδίων με απόλυτη ακρίβεια. Όταν σπρώχνουμε με τα δύο χέρια και βάζοντας όλη τη δύναμη του σώματος επάνω στο στέλεχος για να κλείσει, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιο ΝΥΑ ακουμπάει ξυσμένο στο σασί του φωτιστικού. Και παρακαλάμε να είναι η γείωση!

Φωτιστικά δαπέδου ή πέτρας ή κήπου κλπ. Εκεί ισχύουν πολλά από αυτά που προαναφέραμε, οπότε τεράστια προσοχή ….επι δύο!! Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο να τοποθετήσουμε φωτιστικό δαπέδου εκτεθειμένο σε βροχές το οποίο δεν θα πάρει νερό ή υγρασία μέχρι τον επόμενο χρόνο. Σε δύο τρία χρόνια όλα τα φωτιστικά θα είναι άχρηστα! Καλό είναι λοιπόν να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες που εσωκλείονται όσο κι αν αυτό για μερικούς ‘’εργολαβάρες’’ φαίνεται αστείο. Ας παραδίδουμε εμείς φωτιστικά τα οποία δε θα δημιουργούν πρόβλημα ποτέ και αφήστε τους ‘’εργολαβάρες’’ να κάνουν τη δουλειά τους…

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην τοποθέτηση των γραμμών των φωτιστικών, όταν αυτά δεν είναι ορατά (πχ ψευδοροφή). Οπότε όταν κάνουμε μια εγκατάσταση επίτοιχη ή κήπου, θα πρέπει η καλωδίωση να είναι απολύτως κατακόρυφη. Με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσουμε το να τρυπήσουμε καλώδιο όταν τοποθετούμε το φωτιστικό. Ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν περνάμε καλωδίωση από κάτω προς τα επάνω! Είναι σίγουρο ότι θα μπει νερό στη σωλήνα και θα παραμείνει εκεί για πολλά χρόνια ως ότου παρουσιάσει διάβρωση στο καλώδιο ή ακόμη και να περάσει έως το πρώτο κουτί διακλάδωσης.

Όταν τοποθετούμε φωτιστικό σε εξωτερικό τοίχο ενός κτιρίου ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν έχουμε καλωδιώσει από κάτω προς τα επάνω. Αλλά το αντίθετο, ώστε να… δυσκολέψουμε το νερό να οδεύσει προς το πρώτο κουτί διακλάδωσης που βρίσκεται εντός κτιρίου. Στην ανάγκη, αν η γραμμή μας έρχεται χαμηλότερα, μπορούμε να της κάνουμε ένα κύκλο ώστε να έρθει πάνω από το σημείο που θα τοποθετήσουμε το φωτιστικό! Έτσι θα γλυτώσουμε από ανεπιθύμητες υγρασίες.

Στα φωτιστικά λουτρού ή γενικότερα σε χώρους όπου επικρατεί μεγάλη υγρασία ή και άμεση επαφή του φωτιστικού με νερό, καλό θα είναι να ακολουθούμε όσο αυστηρότερα γίνεται τις οδηγίες του κατασκευαστή του φωτιστικού, όπως επίσης πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με το βαθμό προστασίας που θα επιλέξουμε ή που θα επιλέξει ο πελάτης. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε βάση κανονισμών αν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτιστικού εντός τέτοιων χώρων.

Ένα σημαντικό, αυτή τη γραμμή και μόνο (τη γραμμή φωτισμού ενός λουτρού) θα μπορούσαμε να την τροφοδοτήσουμε από ένα ρελέ διαρροής (RCBO) των 10Ma και εννοείται ότι δεν πειράζουμε το κεντρικό ρελέ. Άρα και να αστοχήσει το ένα μια στο εκατομμύριο, θα ευστοχήσει το άλλο! Επίσης με αυτό τον τρόπο δεν θα ρίξουμε όλη την εγκατάσταση αλλά μόνο αυτή τη γραμμή αν συμβεί κάτι. Και άλλο είναι να νοιώσεις 10ma και άλλο 30!

Πολύ σημαντικό σε όλα τα παραπάνω, να υπάρχει γείωση σε κάθε φωτιστικό σημείο, ακόμη και αν το φωτιστικό που θα τοποθετηθεί είναι από πλαστικό.

Έχω συναντήσει σε πάρα πολλές εγκαταστάσεις (και το συναντώ ακόμη) φωτιστικά σημεία τα οποία η γείωση ΔΕΝ υπάρχει! Επειδή ο ”έξυπνος” εγκαταστάτης’ θα γλυτώσει μερικά μέτρα χαλκό εναμισάρι λέει: ‘’εδώ θα μπει πλαστικό φωτιστικό… δε χρειάζεται γείωση!! Τον κακό του τον καιρό να του πείτε!

Σκεφτεί τε ένα φωτιστικό πλαστικό το οποίο δεν έχει γείωση. Καλά μέχρι εδώ. Σκεφτείτε τώρα να μην έχει τοποθετηθεί σωστά και να εισέλθει νερό στο φωτιστικό και ο εργολαβάρας να μην έχει βάλει γείωση. Αυτό το νερό αν έρθει σε επαφή με τη φάση…. Δε θα γίνει τίποτα! Έτσι δεν είναι; Όμως, θα ‘’περιμένει’’ η φάση στο νερό εντός του φωτιστικού, να έρθει κι άλλο νερό και να το ακουμπήσετε ξυπόλυτοι… Άρα, είναι προτιμότερο αν υπάρχει ένας αγωγός γείωσης μέσα στο φωτιστικό, ο οποίος αγωγός μπορεί να είναι και ξυσμένος χύμα εντός του φωτιστικού. Όποια επαφή φάσης με το νερό και τη γείωση ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι θα ακουστεί ή μπουμ ή θα πέσει το ρελέ διαρροής, αν η διαρροή είναι ελάχιστη…

Ένα άλλο θέμα είναι το στήριγμα του κάθε φωτιστικού. Από απλή βίδα, γάντζος απλός, γάντζος βιομηχανικού τύπου, ούπα γυψοσανίδας πλαστικό ή μεταλλικό, ούπα απλό… ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετήσουμε ένα φωτιστικό χρειαζόμαστε και το ανάλογο ούπα ή βίδα.

και φυσικά σε πολλές περιπτώσεις θα παρατηρήσετε κάποιους εξυπνάκηδες όπου έχουν τοποθετήσει φωτιστικό με σκέτη βίδα… άχ αυτές οι βίδες του γυψοσανιδά…. έχουν ”σώσει” καταστάσεις. Στην πρώτη λάμπα που θα αλλάξουμε θα πάρουμε και το φωτιστικό στο χέρι!!

Παλαιότερα θα συναντήσουμε καλύτερες τοποθετήσεις φωτιστικών και γενικότερα ηλεκτρολογικών. Τώρα, με ”βοηθό” την κρίση που μαστίζει τη χώρα και τον άθλιο ανταγωνισμό που έχει δημιουργήσει η κρίση, θα παρατηρήσουμε φωτιστικά τοποθετημένα με μαύρες βίδες του γυψοσανιδά, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μια βίδα!! Όλα αυτά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο εγκαταστάτης στις σακατεμένες τιμές με τις οποίες πήρε το έργο.

Συμπέρασμα σημερινό; Καμία εργασία δεν είναι απλή όσο φαίνεται. Ο πελάτης θέλει να κάνει τη δουλειά του, αλλά εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας με τρόπο που να μη δημιουργήσουμε ατύχημα από τη δουλειά μας! Εμείς πρέπει να κάνουμε ότι ορίζουν οι κανόνες, να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή και αν είμαστε ευσυνείδητοι να λάβουμε και έξτρα μέτρα! Το ρεύμα θέλει τεράστια προσοχή παντού και ΔΕΝ είναι για ‘’μαστορέματα και διάφορες κατασκευές’’…

Από πλευράς κόστους; Για κάθε εργασία που κάνουμε πρέπει να υπολογίζουμε σοβαρά το παραμικρό και όλα τα παραπάνω.

Ελπίζω να βοήθησα ειδικά νέους ηλεκτρολόγους και αν το διαβάσουν και μερικοί άσχετοι με το επάγγελμα ιδιώτες  ας σκεφτούν καλύτερα τα… δύο – τρία λεπτά της τοποθέτησης ενός φωτιστικού σώματος.

Shares