Αντισπινθηρικά – Αντιμαγνητικά Εργαλεία (Βηρυλλίου – Χαλκοβηρυλλίου)

Αντισπινθηρικά – Αντιμαγνητικά Εργαλεία (Βηρυλλίου – Χαλκοβηρυλλίου)

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί σε

ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις αντιεκρηκτικού τύπου. Είχαμε δει ότι κάθε υλικό που χρησιμοποιείται σε τέτοιου είδους εγκατάσταση, είναι εντελώς διαφορετικό από τα υλικά που ξέρουμε ότι χρησιμοποιούνται σε ”κοινές” ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Είδαμε ότι μια σπίθα αρκεί ώστε να συμβεί κάτι τραγικό σε τέτοιους χώρους (δεξαμενές καυσίμων, διυλιστήρια, μηχανοστάσια πλοίων κλπ). Διαβάστε το άρθρο περί  Αντιεκρηκτικών Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων εδώ

ergaleia

Τι γίνεται από κει και πέρα; Δηλαδή, πέραν από το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, τι γίνεται με τον τεχνίτη που θα εργαστεί σε έναν τέτοιο χώρο; Μπορεί να εργαστεί σε χώρους με μεγάλα μαγνητικά πεδία; Μπορεί να εργαστεί οποιοσδήποτε σε τέτοιους χώρους; Μπορεί κάποιος να πει: παίρνω το βαλιτσάκι μου και παω για δουλειά στην πετρογκάζ; ΟΧΙ !! Εκτός εαν έχει προνοήσει να αντικαταστήσει όλα του τα εργαλεία με αντισπινθηρικού τύπου εργαλεία!

Έχουμε δει όλοι μας άλλωστε, εργαλεία που με το όποιο χτύπημα πετάνε σπίθες, ένα σφυρί, καλέμι, φτυάρι, πτώση πένασς από ψηλά και να πετάει σπίθα όπως ξύνεται στη σκάλα ή αν πέσει σε μεταλλικό δάπεδο. Για φανταστείτε τώρα ένα τέτοιο εργαλείο σε χώρο με ευφλεκτο υλικό !! Οπότε δε τίθεται θέμα ότι το εργαλείο σε τέτοιους χώρους, το ειδικό αντισπινθηρικό εργαλείο…, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα απλά ”κοινά” εργαλεία (πέραν του σχήματος)!!

Αντισπινθηρικού τύπου!! Πρέπει να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα που μπορεί να προκληθεί έκρηξη ή πυρκαγιά, να αποφεύγονται όλα τα μεταλλικά εργαλεία ή αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσει ο τεχνικός που θα εργαστεί σε τέτοιους χώρους και τα οποία προκαλούν σπινθήρα. Τα αντισπινθηρικα εργαλεία είναι ειδικα σχεδιασμένα για ασφαλή εργασία σε περιβάλλον οπου υπαρχει κινδυνος εκρηξης, οπου υπαρχουν ευλεκτα υγρα ή ατμοι, ή σε οποιαδηποτε εφαρμογη που που απαιτει χρησιμοποιηση εντελως αντιμαγνητικων ή/και ανθεκτικων σε διαβρωση εργαλειων.

Τέτοια εργαλεία κατασκευάζονται από κράμα Βηρυλλίου – Χαλκού. Είναι αντιμαγνητικά και αντισπινθηρικά, ιδανικά για χρήση σε χώρους με ισχυρά μαγνητικά πεδία ή εύφλεκτα υλικά, ακόμη και σε ισχυρά διαβρωτικά περιβάλλοντα (χημικές βιομηχανίες κλπ). Διαστημικό υλικό εντελώς το Βηρύλλιο.

Επίσης σε χώρους που υπάρχουν μαγνητικοί τομογράφοι και τέτοιου είδους μηχανήματα γενικότερα, τα οποία παράγουν τεράστιο μαγνητικό πεδίο, απαγορεύεται η χρήση ”κοινών” εργαλείων. Πρέπει όλα να είναι Αντισπινθηρικού – Αντιμαγνητικού τύπου.

Μαγνητικός τομογράφος…

MAGNHTIKOS TOMOGRAFOS

Αντισπινθηρικά εργαλεία, θα βρούμε πολύ εύκολα. Οι μεγαλύτερες γνωστές εταιρείες, κατασκευάζουν τέτοιου είδους εργαλεία. Εμείς θα αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα από αυτά ώστε να πάρετε μία ιδέα. Από το σφυράκι, κοφτάκι, οτιδήποτε χρειάζεται ένας ηλεκτρολόγος ή και άλλου είδους τεχνικός, πρέπει να είναι τέτοιου τύπου, πάντα για λόγους ασφαλείας.

Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποιες τιμές, για να καταλάβει ο τεχνικός πόση είναι και η διαφορά στην τιμή αγοράς από ένα πολύ καλό κοινό εργαλείο και ενός εργαλείου αντισπινθηρικού.

Ο παρακάτω ”κοινός” κόφτης, πολύ καλής ποιότητας και μιας από τις καλύτερες εταιρείες στο χώρο κατασκευής εργαλείων κοστίζει περίπου στα 39,00 ευρώ…

koftis3

ενώ ο παρακάτω Αντισπινθηρικός πλάγιος κόφτης κοστίζει περίπου στα 185,00 ευρώ !!!

koftis1

Μία ”κοινή” πολύ καλή πένσα, κοστίζει γύρω στα 13,00 ευρώ…

pensa

ενώ μία πένσα Αντισπινθηρικού τύπου, κοστίζει περίπου στα ….266,00 ευρώ !!!

pensa2

και ενώ ένα σιδεροπρίονο απλό, κοστίζει γύρω στα 10,00 ευρώ…

sidiropriono1

ένα Αντισπινθηρικό κοστίζει περίπου στα 445,00 ευρώ !!!!! 44 φορές επάνω…

sideropriono

Καταλαβαίνουμε λοιπόν με μία γρήγορη ματιά – αναζήτηση στο διαδίκτυο, ότι για να εξασκήσει κάποιος το ίδιο επάγγελμα σε ειδικό χώρο, χρειάζεται ειδικά εργαλεία τα οποία είναι απαραίτητα και κοστίζουν από 7 φορές και πάνω, από ένα ίδιο ”κοινό” εργαλείο!! Σε όλα πρέπει ο επαγγελματίας να δίνει βάση, πριν ξεκινήσει μια νέα συνεργασία ή ένα νέο ειδικό έργο.

Τι είναι το Βηρύλλιο..

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για το Βηρύλλιο εδώ

Είναι γενικά ένα πανάκριβο μέταλλο με ταράστιες αντοχές σε θερμοκρασίες και μικρή ”διαθεσιμότητα” στον πλανήτη μας. Χρησιμοποιείται κυρίως ως σκληρυντής σε ορισμένα κράματα, ειδικότερα στο moldamax, κράμα χαλκού-βηρυλλίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλουπιών για πλαστικές ύλες.

Berillo

Τα κράματα του είναι ταυτόχρονα ελαφρά και δύσκαμπτα, αντιστέκονται στη θερμότητα και διαθέτουν μικρό συντελεστή διαστολής.Το βηρύλλιο ενσωματώνεται σε ορισμένα ειδικά κράματα, για παράδειγμα υλικά που χρησιμοποιούνται για την τριβή. Συναντάται στα μπαστούνια του γκολφ, τα ελατήρια ρολογιών (αντιμαγνητικό), τα γυροσκόπια, σε διαστημικές και αεροναυτικές εφαρμογές. Χρησιμοποιήθηκε και στους κινητήρες για τους αγώνες ταχύτητας (έμβολα της Formula 1) έπειτα όμως η χρήση του απαγορεύτηκε. Καθιστά επίσης δυνατή την παραγωγή εργαλείων που δεν προκαλούν σπινθήρες ανάφλεξης στη βιομηχανία των εκρηκτικών.

Τι είναι το Χαλκοβηρύλλιο…

Το Χαλκοβηρύλλιο, όπως προσδιορίζει και η σύνθετη ονομασία του είναι κράμα χαλκού (Cu) και βηρυλλίου,(Be), περιεκτικότητας 2%. Το χαλκοβηρύλλιο φέρεται σε πολλές των περιπτώσεων και με προσμίξεις νικελίου, ή κοβαλτίου. Πρόκειται για το σκληρότερο αλλά και ελαστικότερο απ΄ όλα τα κράματα του χαλκού όπου και εξ αυτών των ιδιοτήτων ονομάζεται καταχρηστικά “μπρούτζος βηρυλλίου“. Είναι κράμα σχετικά μαλακό, όλκιμο και εύκολα μπορεί να διαμορφωθεί, ειδικά μετά από επεξεργασία βαφής, ενώ μετά από επαναφορά καθίσταται σκληρό και ελαστικό. Γενικά παρουσιάζει αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά τόσο μηχανικά όσο και ηλεκτρικά που το καθιστούν κατάλληλο σε πολλές εφαρμογές.

xalkovirilio

Κυριότερο δε χαρακτηριστικό του είναι ότι τα διάφορα εργαλεία που κατασκευάζονται με αυτό το κράμα δεν παράγουν σπινθήρες και είναι αυτά που χρησιμοποιούνται σε ορυχεία, πυριτιδοποιεία και σε χώρους όπου παρατηρούνται επικίνδυνα αέρια.
Σημειώνεται ότι σε όλα τα δεξαμενόπλοια, υγραεριοφόρα ή άλλα πλοία που μεταφέρουν επικίνδυνα πτητικά φορτία (εκρηκτικά αέρια), καθώς και σε πλωτές εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου, όπως και σε συναφείς εγκαταστάσεις ξηράς, υποχρεωτικά για λόγους ασφαλείας όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται π.χ. κλειδιά, πένσες, ξύστρες, σφυριά κοινώς ματσακόνια, αεροματσάκονα κ.λπ. πρέπει να είναι από χαλκοβηρύλλιο τα οποία και είναι υποκείμενα αυστηρού ελέγχου υπό επιθεωρητών και νηογνωμόνων.

Άλλες συνηθέστερες εφαρμογές του χαλκοβηρυλλίου είναι σε κατασκευές ελατηρίων, αποζευκτών και ηλεκτρικών επαφών, στη κατασκευή ψυγείων, καθώς λόγω της σκληρότητάς του και ως αλεξίσφαιρο υλικό σε θωράκιση θυρών, οχημάτων κ.λπ.. Με προσμίξεις μικρής περιεκτικότητας κοβαλτίου κατασκευάζονται κυρίως καλούπια περιορισμένης χύτευσης.

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

Shares