Τεράστια σχιστολιθικά υποθαλάσσια κοιτάσματα στο Μπαχρέιν!
Δραματικά αλλάζει τον χάρτη της παγκόσμιας ισορροπίας
στον ενεργειακό τομέα η χθεσινή ανακοίνωση του Μπαχρέιν ότι ανακάλυψε τεράστια αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στα παράλιά του, που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τα αποθέματα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Σείχη Μοχάμεντ μπιν Καλίφα αλ Καλίφα πρόκειται για αποθέματα μεγέθους 80 δισ. βαρελιών πετρελαίου και 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα σε 5 χρόνια. Σήμερα το Μπαχρέιν είναι ο μικρότερος παραγωγός υδρογονανθράκων στο Περσικό Κόλπο με 45.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το κοίτασμα Bahrain Field που ανακαλύφθηκε το 1932 και 160.000 βαρέλια από το θαλάσσιο κοίτασμα Abu Sada που μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία, η οποί παράγει συνολικά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Μπαχρέιν, Babco, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το ποσοστό των ανακαλυφθέντων υδρογονανθράκων που μπορούν τελικά να αξιοποιηθούν και ανάφερε ότι η αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία συνήθως εκμεταλλεύεται το 5-10% των αποθεμάτων της , ανάλογα με την τεχνολογία που εφαρμόζει.
Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας ανέφερε επίσης ότι το υψηλό κόστος της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων σχιστολιθικών αποθεμάτων εμποδίζει τον υπολογισμό του ποσοστού που τελικά θα αξιοποιηθεί και του κέρδους που θα αποκομίσει η χώρα του. Παρόλο που τα νερά στην περιοχή της ανακάλυψης είναι σχετικά ρηχά, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιχείρηση εκμετάλλευσης υποθαλάσσιου σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στον κόσμο. Η αμερικανική εταιρεία Halliburton που πρόκειται να ερευνήσει περαιτέρω τα νέα αποθέματα, θεωρεί ότι επειδή γειτονεύουν με άλλα τα οποία ήδη αξιοποιούνται, το κόσμος παραγωγής των νέων κοιτασμάτων αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλό.
Η οικονομία του Μπαχρέιν δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρή και θεωρείται ένα από τα πιο φτωχά βασίλεια της Μέσης Ανατολής. Η ανακάλυψη πρόκειται να το εκτοξεύσει σε κορυφαία θέση ανάμεσα στους μεγάλους παραγωγούς υδρογονανθράκων του πλανήτη.
Πηγή: energypress.gr