Πάρκα με γιγάντιες ανεμογεννήτριες στη βόρεια Ευρώπη
Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης καλύπτουν, μέσω της αξιοποίησης
της αιολικής ενέργειας, σημαντικό ποσοστό των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα. Τελευταία αρχίζουν να εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες ύψους 182 μέτρων, τα πτερύγια των οποίων έχουν μήκος 82 μ., δηλαδή όσο είναι το άνοιγμα των πτερύγιων ενός Α380, του μεγαλύτερου εμπορικού αεροσκάφους στον κόσμο. Αυτές οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες μπορούν και παράγουν έως και 20% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτές που είχαν κατασκευαστεί πριν από 30 χρόνια.
Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της New York Times, όσο πιο μεγάλες είναι οι ανεμογεννήτριες τόσο αυξάνεται η παραγωγική τους ικανότητα. Καθεμία κοστίζει από 10 έως και 12 εκατ. δολάρια. Στη Δανία είναι ιδιαίτερα αποδοτικές. Επισημαίνουμε ότι οι προσπάθειες για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1970, όταν ξέσπασε η πετρελαϊκή κρίση, που οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), το 4% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας προέρχεται από την αιολική ενέργεια, λόγω της ευρείας χρήσης της στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Αιολικά πάρκα με αυτές τις ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλες εκτάσεις από βάλτους, χωράφια και λασπότοπους της Δανίας.
Σήμερα, η συγκεκριμένη χώρα της Σκανδιναβίας παίζει κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο της αιολικής ενέργειας. Η πόλη Μπράντε έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης των γιγάντιων ανεμογεννητριών. Τη δεκαετία του 1980, ο επιχειρηματίας Πίτερ Σόρενσεν ίδρυσε εκεί την Bonus, μια μικρή εταιρεία με λίγους εργάτες από την εταιρεία άρδευσης του πατέρα του. Ο γερμανικός μηχανολογικός όμιλος Siemens εξαγόρασε την Bonus το 2004. Σήμερα οι Vestas Wind Systems και Siemens Gamesa Renewable Energy κυριαρχούν στον κλάδο.
Οι New York Times επισημαίνουν ότι η κατασκευή των πτερυγίων είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, διότι τα μεγαλύτερα ζυγίζουν περίπου 30 μετρικούς τόνους το ένα. Αρχικά, το κόστος κατασκευής των αιολικών πάρκων ήταν υψηλό και οι κυβερνήσεις προσέφεραν μεγάλες επιδοτήσεις για να βοηθήσουν την ανάπτυξη του κλάδου. Σήμερα οι εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών αναζητούν νέες αγορές, καθώς «οι τιμές υποχωρούν και μειώνεται η στήριξη από το κράτος», σχολιάζει ο Αντρέας Νάουεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Gamesa. Από την άλλη πλευρά, η μείωση του κόστους αιολικής ενέργειας σημαίνει ότι μπορεί να είναι ελκυστικότερη σε άλλα μέρη, όπως η Ασία και οι ΗΠΑ, τονίζει ο ίδιος.
Πηγή: kathimerini.gr