Τσέρκι – Τι είναι; Χάλασε σαν υλικό;
Το τσέρκι το χρησιμοποιούν πολλά χρόνια τώρα, πολλών ειδών επαγγελματίες
ένα υλικό το οποίο είναι απαραίτητο και πολύ βολικό σε πάρα πολλές εργασίες. Σε ένα χώρο ο οποίος βρίσκεται υπο κατασκευή, το τσέρκι θα χρησιμοποιηθεί από: Ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, κλιματιστή και πολλούς ακόμη επαγγελματίες. Η χρήση του είναι βασικά η στήριξη σωλήνων ή άλλων υλικών σε ένα έργο. Ο κλιματιστής θα στηρίξει κάποιες σωλήνες στον τοίχο, ο υδραυλικός στο πάτωμα ή σε υρδοροές, ο ηλεκτρολόγος θα στηρίξει ένα κάρο σωλήνες ή καλώδια σε δάπεδα, τοίχους, ταβάνια κλπ.
Στη φώτο παρακάτω χρήση τσέρκι σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις δαπέδου…
Με μια γρήγορη έρευνα στην γνωστότερη και πιο αγαπημένη μηχανή αναζήτησης, το Google, ανακάλυψα από το πρώτο κιόλας κλικ ότι το τσέρκι χρησιμοποιείται και στην …κουζίνα! Ναι, όπως ακούσατε, πολλοί μάγειρες ή μαγείρισες χρησιμοποιούν το τσέρκι σαν φόρμα ή δε ξέρω τι, ώστε να μη ξεφεύγει το γλυκό η οτιδήποτε από τη φόρμα που θέλουν.
Χρήση τσέρκι στην κουζίνα…
Ας περάσουμε όμως πάλι στη χρήση του τσέρκι στον τεχνικό κλάδο και στα προβλήματα που έχει το υλικό πλέον…
Πριν χρόνια θυμάμαι ότι ήταν ένα υλικό το οιποίο ΔΕΝ δημιουργούσε πρόβλημα. Με το πέρασμα των ετών όμως το αγαπημένο τσέρκι…άρχισε να κόβει! Τι εννοώ… το μέταλλο στις άκρες δεν κόβεται πλεον καλά από την παραγωγή του, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο για κοψίματα. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια το κακό έχει παραγίνει. Συχνά κοψίματα και άπειρα γρέζια! Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξεις τσέρκι και να μη φάς γρέζι καρφωτό!
Θα μου πείτε ότι υπάρχουν τσέρκι με πλαστική επένδυση, ιδανικά για ηλεκτρολόγους, τα οποία δεν πληγώνουν κιόλας ή τη σωλήνα ή το καλώδιο κλπ. Το θέμα όμως είναι, γιατί κυκλοφορεί ακόμη στην αγορά το υλικό αυτό, το οποίο έχει καταντήσει άκρως επικίνδυνο;
Θεωρώ λοιπόν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια στανταρ και κάποιες προδιαγραφές για κάθε υλικό που χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές. Φανταστείτε στην περίπτωση της κουζίνας να έχουμε ένα τέτοιο τσέρκι το οποίο θα αφήσει γρέζια σε ένα γλυκό ή ψωμί ή φαγητό!! Άκρως επικίνδυνο υλικό πλέον το τσέρκι. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε προσωπικά μετρήσει πάρα πολλά γρέζια στα χέρια. Με αφορμή λοιπόν αυτό το σπαστικό σύμπτωμα, είπα να πούμε δυό λόγια, για το τι είναι το τσέρκι, ποιά η χρήση του και αν θα πρέπει πλέον να παράγεται υπό αυτές τις συνθήκες!
Χρήση τσέρκι σε υδραυλικές εγκαταστάσεις…
Παρακάτω μερικές πρόσφατες φωτο από τσέρκι. Παρ όλο που είναι πολύ μικρά τα γρεζάκια, φαίνονται πεντακάθαρα! Όσο πιο μικρά τόσο πιο εύκολα μπαίνουν στο δέρμα με αποτέλεσμα αυτό το βελονισμό!!
Η το άλλο, να έχουν περάσει στο δέρμα γρεζάκια να μην το έχετε καταλάβει και να τρίψετε το μάτι για οποιονδήποτε λόγο!!
Δε μπορώ να καταλάβω, δεν υπάρχει έλεγχος; Δεν υπάρχει επίβλεψη κατασκευής; Ή είναι τόσο ανταγωνιστική πλεον η αγορά που έχουμε χάσει κάθε ποιότητα σε αυτό που κάνουμε με σκοπό πάντα το κέρδος; Χωρίς να σκεφτόμαστε τι μπορεί να προκαλέσει μια κακοτεχνία;
Δείτε ένα πολύ σύντομο βίντεο, όσο ξετυλίγουμε το τσέρκι τόσο φαίνονται τα γρέζια…