Χρονικό, για τον έλεγχο λειτουργίας θερμοσίφωνα

Χρονικό, για τον έλεγχο λειτουργίας θερμοσίφωνα

Το χρονικό είναι ένα ηλεκτρολογικό υλικό

που χρησιμεύει για τον έλεγχο χρόνου λειτουργίας ηλεκτρικών συσκευών, στις οποίες θέλουμε να ελέγχουμε πόσο χρόνο θα είναι σε λειτουργία. Αυτό έχει αρκετά οφέλη. Το κυριότερο είναι να μη ξεχνάμε να κλείσουμε κάποιες συσκευές, όπως πχ το θερμοσίφωνο! Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος.

Ας το δούμε όμως στην πράξη…

Θέλουμε να ανάψουμε το θερμοσίφωνα. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι ένα θερμοσίφωνο για να φτάσει να ζεστάνει το νερό μας στην επιθυμητή θερμοκρασία (που αυτή είναι οι 60 βαθμοί) χρειάζεται περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα (ανάλογα με το θερμοσίφωνα, τη χωρητικότητα σε λίτρα και την αντίσταση που έχει) και φυσικά τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν είναι ταράτσα ο ηλιακός, ή αν είναι στο πατάρι ο κλασικός. Πολλοί θερμοσίφωνες είναι 3000Watt, άλλοι είναι στα 3500Watt και ο συνηθέστερος τύπος είναι αυτός των 80 λίτρων που έχουμε οι περισσότεροι στα σπίτια μας και έχει αντίσταση 4000Watt.

Πόσες φορές δεν έχει συμβεί να τον ξαχάσουμε αναμένο; Πόσες φορές δεν έχουμε φύγει από το σπίτι και γυρίζοντας το βράδι λέμε: Ωωωωωχ !!! Το θερμοσίφωνο !! Και τρέχουμε σαν παλαβοί να κατεβάσουμε το διακόπτη έντρομοι, μην κάψει κλάσματα της κιλοβατώρας παραπάνω, απο το 12άωρο που τον είχαμε ξεχασμένο.

Πόσες φορές δεν έχουμε βγεί βόλτα και μας τη σπάει που δε θυμόμαστε αν κλείσαμε το θερμοσίφωνα; Και αρχίζουμε τις προσευχές…

rachel

Πολλές φορές επίσης, ψάχνουμε για διάφορες πατέντες ή κατασκευές ή όργανα και αισθητήρες….και ρωτάμε τον τεχνικό μας για το τι λύση μπορεί να μας βρεί ώστε να μην ξεχνάμε το θερμοισίφωνα ανοιχτό και να μην κάνουμε συναίτερο τη ΔΕΗ (Όχι ότι δεν είναι, αλλά μην της δώσουμε ότι μας έχει απομείνει)

Μερικές από τις πατέντες σας αναφέρω παρακάτω…

1η λύση…. Μπορούμε να τοποθετήσουμε χρονοδιακόπτη.

xronod

Όμως ο χρονοδιακόπτης, ναι μεν κάνει τη δουλειά του χρονικού από πλευράς χρόνου, αλλά όποτε θέλει αυτός ! Δηλαδή, τον έχουμε ρυθμίσει να λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες, πχ: 19:30 – 20:00. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την οικονομία που επιθυμούμε, αλλά δεν έχουμε την αυτονομία που επιθυμούμε. Δηλαδή θα ξέρουμε ότι αύριο, στις 8 το βράδυ θα έχουμε ζεστό νερό για να κάνουμε μπάνιο ή να πλύνουμε πιάτα κλπ. Τι γίνεται όμως πριν τις 8 το βράδυ; Τίποτα, το νερό είναι κρύο και περιμένει το χρονοδιακόπτη ώστε να βάλει μπρός το θερμοσίφωνα. Δηλαδή κάθε βράδυ θα κάνουμε το μπάνιο μας μετά τις 8. Οπότε αν χρειαστούμε ζεστό νερό νωρίτερα, θα πρέπει να ανάψουμε εμείς το θερμοσίφωνα χειροκίνητα με κάποιο διακόπτη By pass. Πες ότι έγινε κι αυτό. Έλα που στις 19:30 θα ξαναπάρει μπρός αφού έτσι είναι ρυθμισμένος….Οπότε εγώ προσωπικά απορρίπτω τη λύση του χρονοδιακόπτη για ΟΙΚΙΑΚΗ χρήση.

Για επαγγελματική χρήση, η λύση του χρονοδιακόπτη είναι καλύτερη, διότι ζεστό νερό υπάρχει τις ώρες εργασίας ανάβοντας το θερμοσίφωνο τις ώρες που έχουμε ορίσει.

2η λύση….. μπορούμε να έχουμε το κλασικό άναμα του θερμοσίφωνα, αλλά ΔΕΝ θέλω ρε παιδί μου να ξεχνιέται ανοιχτός…τι κάνω;

Τοποθετώ ένα φάρο, ή μια σειρήνα, ή ακόμη καλύτερα μια φαροσειρήνα !!!

farosirina

Οπότε το νερό όταν φτάσει στη θερμοκρασία που θέλουμε θα αρχίσουν να βαράνε συμπράγκαλα μεσα στο σπίτι. Αρκετά καλή λύση, εφόσον θα έχουμε λειτουργία χειροκίνητη όποτε θέλουμε και ένδειξη με φώς και ήχο με το που η θερμοκρασία είναι στη …θέση της.

3η λύση…. εδώ θα περάσουμε στο χρονικό.

4

Το χρονικό είναι μια συσκευή, κάτι σαν τον αυτόματο κλιμακοστασίου, τον οποίο όλοι ξέρουμε. Μόλις μπαίνουμε σε μια πολυκατοικία πατάμε το μπουτόν και ΔΕΝ ξανα ασχολούμαστε με το σβήσιμο των φώτων. Θα κλείσουν μετά από όσο χρόνο τα έχει ρυθμίσει ο τεχνικός. Συνήθως όμως οι αυτόματοι κλιμακοστασίου, δεν είναι απολύτου ακριβείας και δεν έχουν ρύθμιση για τόση ώρα όση έχει τη δυνατότητα το χρονικό. Το χρονικό έχει τη δυνατότητα έως 1 ώρας (υπέρ αρκετή για τους 60 βαθμούς είναι η μισή ώρα) και η συσκευούλα αυτή έχει και ηχητική ειδοποίηση !!! Τοποθετείται εύκολα. Τοποθετείται εντός του ηλεκτρολογικού μας πίνακα και παρακάτω έχουμε και το σχεδιάγραμμα σύνδεσης για τον Ηλεκτρολόγο…

xroniko

Εννοείτε ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για ηλιακό, για τις ημέρες με συννεφιά που αναγκαζόμαστε να ανάψουμε και το ηλιακό μας.

Κατά τη γνώμη μας, μια πολύ καλή λύση για οικιακή χρήση. Ίσως η καλύτερη προς το παρόν τουλάχιστον, όσο αφορά την οικονομία ρεύματος. Για περισσότερη οικονομία, απλά ξηλώνουμε την παροχή του θερμοσίφωνα ή του ηλιακού και κάνουμε το μπάνιο μας με νερό θερμοκρασίας περιβάλλοντος !

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

 

Shares