Ευρυζωνική τηλεφωνία – Υπέρ και κατά – Από το 2018 παντού!

Ευρυζωνική τηλεφωνία – Υπέρ και κατά – Από το 2018 παντού!

Είναι νέα τεχνολογία τηλεφωνίας με πακέτα δεδομένων που μεταδίδονται μέσω internet.

Οπότε στην ουσία ο χαλκός χρειάζεται πάλι, με τη διαφορά ότι μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερες γραμμές από ένα ζεύγος χαλκού, διότι όλα πλέον είναι δεδομένα.

Μέχρι τώρα στις τηλεφωνικές γραμμές έχουμε ένδειξη τάσης 24 εως 48volt, όσο αφορά τις απλές PSTN γραμμές, ή 100+volt όσο αφορά τις ISDN γραμμές. Φυσικά στην τηλεφωνία χρησιμοποιείται DC τάση, για λόγους ασφάλειας από ηλεκτροπληξία, αφού ξέρουμε ότι στο DC επικίνδυνη τάση για τον άνθρωπο είναι πάνω από 120V . Οπότε τα σήματα φωνής ή internet περνούν καθαρά με τα λιγότερα δυνατόν παράσιτα.

Ποιο το πλεονέκτημα των PSTN γραμμών;

Επειδή λειτουργούν οι συσκευές με ρεύμα το οποίο είναι ανεξάρτητο από το δίκτυο της ΔΕΗ, σε περιπτώσεις που έχουμε Black out ή γενικώς διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ, εξακολουθούσαμε να έχουμε τηλέφωνο. Οπότε σε ένα θεοσκότεινο σπίτι, τουλάχιστον είχαμε τηλέφωνο.

Αυτό το πλεονέκτημα ανατρέπεται μετά τις 01 Ιανουαρίου 2018, όπου και όλες οι τηλεφωνικές συνδέσεις της χώρας θα γίνουν Ευρυζωνικές.

Πολλά περιστατικά ήδη, ”τρέχουν” στην αγορά. Χωρίς καμία ενημέρωση σε πολλούς καταναλωτές, ο ΟΤΕ, μετατρέπει τη γραμμή σου σε ευρυζωνική χωρίς καμία ειδοποίηση!! Έτσι την πάτησα και γω πριν μερικές ημέρες.

Για μένα υπάρχει και ένα θέμα απάτης εδώ. Μια μικρή ιστορία και θα καταλάβετε και σας την αναφέρω γιατί σίγουρα πολλοί από εσάς θα την αντιμετωπίσατε…

Όποτε άλλαζα πάροχο κατά καιρούς και χρησιμοποιούσα πάροχο Ευρυζωνικό (πχ Cyta), δεχόμουν κάποια τηλέφωνα από τον ‘’αξιόπιστο’’ ΟΤΕ, στα οποία είχαν δασκαλευτεί οι υπάλληλοι από τη διοίκηση (πάντα το κεφάλι φταίει) στα σεμινάρια του 13888 έτσι κι αλλιώς τους δίνουν όλες τις πιθανές απαντήσεις, σε περίπτωση που πέσουν σε ‘’δύσκολο’’ πελάτη και μου έλεγαν τη φοβερή ατάκα: ‘’μα γιατί; Το γνωρίζετε ότι με αυτή τη σύνδεση δε θα έχετε τηλέφωνο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος;’’ Ενώ με δική μας γραμμή δε θα έχετε τέτοιο πρόβλημα! Τα τελευταία χρόνια, η ίδια ατάκα κάθε λίγο….

Και ερχόμαστε στο τώρα. Στο σημείο που κατοικώ, δεν υπάρχει κάλυψη από άλλο πάροχο, οπότε αναγκαστικά κάθομαι στον ΟΤΕ. Πριν ένα μήνα (από τη στιγμή που σας γράφω το παρόν) άρχισε να τρελαίνεται το router στα καλά καθούμενα, έκλεινε, ξαναάνοιγε, συνεχόμενες επανεκκινήσεις. Το πιανε η μούρλα για μερικές ώρες. Μετά από δυό – τρείς μέρες με το ίδιο βιολί, πήρα τις βλάβες. Μου είπαν να αλλάξω router. Το αλλάζω αλλά τα ίδια. Και ξάφνου, αφού ήρθε ο τεχνικός στο σπίτι για βλάβη (το δήλωσα βλάβη τελικά) μου είπε, μα …..είναι ευρυζωνικό πλέον εδώ και λίγες ημέρες!!

Παίρνω στον ΟΤΕ και λεω: Δε θέλω ευρυζωνική γραμμή. Φυσικά η απάντηση…’’μα είναι νέα τεχνολογία, σύγχρονες καταστάσεις κλπ!! Και αμα κοπεί το ρεύμα; (τους είπα) ε, εντάξει αυτό είναι ένα θέμα αλλά έχετε τόσα άλλα οφέλη(μου απάντησαν).  Για να μη σας κουράζω όμως άλλο, καταλάβατε….

Πάμε λοιπόν στο ευρυζωνικό. Η γραμμή αυτή ΔΕΝ έχει τάση! Περνούν μόνον δεδομένα. Οπότε αγαπητοί μου, μην περιμένετε να ψάξετε με το όργανο τάσης να βρείτε ρεύμα! Αφού μας έχει υποδείξει ο πάροχος το καλώδιο στον κατανεμητή, το στέλνουμε στον όροφο ή δωμάτιο που θέλουμε. Αν τώρα πάμε για βλάβη και θέλουμε να βρούμε άκρη, τσεκάρουμε πρώτα router, ρεύμα και  απλά τη γραμμή μας με γεννήτρια ακουστικού σήματος και εφόσον είναι εντάξει σαν καλώδιο από το router έως τον κατανεμητή παίρνουμε την τεχνική υποστήριξη του παρόχου ή τις βλάβες.

Βέβαια, όσο αφορά τα εργαλεία, πλέον ο Ηλεκτρολόγος θα χρειαστεί νέου τύπου εργαλεία που θα διευκολύνουν το έργο του σε περιπτώσεις εύρεσης βλαβών σε ευρυζωνικό σύστημα. Εργαλεία που μετρούν σήματα μέσω καλωδίων χωρίς τάση. Ταχύτητες συνδέσεων και άλλες μετρήσεις.

Σχεδιάγραμμα σύνδεσης ευρυζωνικής τηλεφωνίας και ίντερνετ…

Επίσης, πολλοί που έχετε ήδη ευρυζωνική σύνδεση γνωρίζετε ότι το τηλέφωνο ξεκινά μετά το router και όχι πριν, όπως γίνονταν στις απλές Pstn γραμμές. Δηλαδή σε περίπτωση PSTN έχουμε από την πρίζα του τηλεφώνου μας να ξεκινά ένα καλώδιο το οποίο καταλήγει σε ένα διακλαδωτήρα. Από τον διακλαδωτήρα αυτόν, ένα καλώδιο πήγαινε μέχρι το router για να έχουμε internet και άλλο ένα καλώδιο έφευγε από το σπλιτεράκι και κατέληγε στο τηλέφωνο. Στην περίπτωση Ευρυζωνικού, καταργείται το σπλίτερ και το καλώδιο από τη πρίζα πάει στο router κατ ευθείαν και απο εκεί έχουμε internet και τηλέφωνα.

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα του Ευρυζωνικού για τον καταναλωτή: Λιγότερα μπιχλιμπίδια αφού καταργείται spliter, φίλτρα, καλώδια. Όχι τάση στα καλώδια τηλεφώνου, έστω κι αυτά τα 50 ή 100volt συνεχούς ρεύματος. Λοιπά πλεονεκτήματα που διαβάζετε στο διαδίκτυο περί αύξησης επιχειρηματικότητας και λοιπές αηδίες …..μη δίνετε βάση

Μειονεκτήματα: Περισσότερο ευάλωτο είδος τηλεφωνίας σε επιθέσεις μέσω διαδικτύου, από ιούς, σκουλήκια κλπ, επίσης κόβεται το ρεύμα ….κόβεται και το τηλέφωνο.

Σε γενικές γραμμές, ωφελημένος είναι μόνο ο πάροχος, αφού μειώνει δραστικά την εγκατάσταση καλωδίων στο δίκτυό του εφόσον από ένα καλώδιο μπορεί να περάσει κάμποσες γραμμές, μέχρι πριν λίγο καιρό θυμάστε, όπου δεν υπήρχαν γραμμές, αργούσε πολύ το τηλέφωνο. Τώρα, με τη χρήση του ευρυζωνικού γλυτώνει από σκαψίματα σε δρόμους, καλώδια κλπ

Για να δούμε αν θα μετακυλίσει τη μείωση του κόστους και στον τελικό καταναλωτή, ή θα την επωφεληθεί όλη ο πάροχος…. μη ξεχνάμε ότι οι εταιρείες τηλεφωνίας ως τώρα οι οποίες ήταν ευρυζωνικές και γι αυτό το λόγο ήταν και φθηνότερες από τον ΟΤΕ

Shares