Μετασχηματιστής – άμεση επαφή με αγωγό του δευτερεύοντος

Μετασχηματιστής – άμεση επαφή με αγωγό του δευτερεύοντος

Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξω αν μας  χτυπά το ρεύμα ή όχι, όταν έρθουμε σε επαφή με αγωγό του δευτερεύοντος πηνίου ενός μετασχηματιστή εισόδου 230V και γαλβανικά απομονωμένης εξόδου 230V.

Αρχικά πρέπει να σας τονίσω να μην κάνετε τέτοια πειράματα. Τα πειράματα με το ρεύμα είναι άκρως επικίνδυνα. Ειδικά για τους απλούς καταναλωτές.

Εμείς, για να κάνουμε το πείραμα, δοκιμάσαμε τα υλικά, τα μετρήσαμε και παρ όλα αυτά, με επιφύλαξη θα παρατηρήσετε ότι πιάνω τον αγωγό με γυμνό χέρι και ταυτόχρονα το ακουμπώ στην γη.

Δύο προηγούμενα  αρκετά σημαντικά και κατατοπιστικά άρθρα, μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους…

 

 

Να τονίσω επίσης (το σημαντικότερο) ότι και από μετασχηματιστή ακόμη, αν πιάσουμε ταυτόχρονα και τους δύο αγωγούς, δηλαδή την φάση με το ένα χέρι και τον ουδέτερο με το άλλο, τότε θα πέσουμε νεκροί!! Στην καλύτερη περίπτωση να καταλήξουμε στο νοσοκομείο.

Οπότε, μην αναπαράγετε πειράματα που βλέπετε στο διαδίκτυο. Απλά, δείτε τα και κατανοήστε πράγματα. Ακόμη και την στιγμή που όλα είναι καλά και δοκιμασμένα, μπορεί ένα υλικό εκείνη την στιγμή να αστοχήσει!!!

 

 

Παρακάτω, ορισμένα πράγματα που ισχύουν για όλες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις…

1) Σε μία κοινή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αν πιάσουμε ταυτόχρονα φάση και ουδέτερο θα μας σκοτώσει το ρεύμα!!!!

2) Σε μία κοινή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αν έχουμε ρελέ διαρροής και πιάσουμε ταυτόχρονα την φάση και τον ουδέτερο, πάλι θα σκοτωθούμε!!!

3) Σε μία κοινή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αν πιάσουμε τον έναν αγωγό της φάσης με γυμνό χέρι και ακουμπήσουμε το άλλο στη γη ή είμαστε ξυπόλητοι ή ακουμπήσουμε το μεταλλικό μέρος μίας ηλεκτρικής συσκευής πχ ψυγείο, κουζίνα κλπ, πάλι θα σκοτωθούμε!!

4) Αν διαθέτουμε ρελέ διαρροής θα πέσει στην περίπτωση 3, οπότε θα την γλυτώσουμε.

5) Σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση από μετασχηματιστή 1/1 (230v είσοδος και 230V έξοδος) αν πιάσουμε φάση και ουδέτερο ισχύει η περίπτωση 1

6) Σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση από μετασχηματιστή 1/1 ΔΕΝ τοποθετούμε ρελέ διαρροής, διότι αφού είναι το σύστημα αγείωτο (γαλβανικά απομονωμένο) το ρελέ ΔΕΝ θα λειτουργεί. Το ρελέ διαρροής για να λειτουργήσει, χρειάζεται να υπάρχει γείωση.

7) Το ρελέ διαρροής στις περιπτώσεις 1 και 2 δεν κάνει τίποτα. Δεν προστατεύει. Στις περιπτώσεις 1 και 2 δεν υπάρχει καμία μέθοδος προστασίας.

8) Σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση από μετασχηματιστή πρέπει να τοποθετούμε επιτηρητές μόνωσης. Ώστε αν κάποιο καλώδιο από τα δύο έρθει σε επαφή με γή, να διακοπεί το κύκλωμα. Ο επιτηρητής μόνωσης είναι ένα εξάρτημα που θα έπρεπε υποχρεωτικά να τοποθετείται σε εγκαταστάσεις 1/1 230v και μάλιστα να αναφέρεται στις υπεύθυνες δηλώσεις του εγκαταστάτη.

Το ρεύμα είναι επικίνδυνο σε όλες τις μορφές του, Εναλλασσόμενο (AC) ή Συνεχές (DC), και σε όλες τις τάσεις από 50V και πάνω στο εναλλασσόμενο και 120V και πάνω στο συνεχές.

 

 

 

Κατά την δική μου άποψη και επειδή (κακώς βέβαια) δεν τηρούνται πολλά πράγματα, ΔΕΝ  προτείνω εγκατάσταση μετασχηματιστή σε εξωτερικούς χώρους και γενικότερα πουθενά.

Μία ηλεκτρολογική καλή εγκατάσταση, με κατάλληλες σωλήνες ενισχυμένες, καλές ενώσεις στα κουτιά μας, κατάλληλα καλώδια εξωτερικών χώρων και καλή στεγανοποίηση των φωτιστικών μας…. Δικό της ρελέ διαρροής στις γραμμές του εξωτερικού χώρου, είναι ότι καλύτερο μπορούμε να φτιάξουμε και πιο ασφαλές.

 

Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο Χρήσιμα στοιχεία για τους Μετασχηματιστές

 

Μετασχηματιστές κάτω από 230V δεν συστήνω επίσης, διότι δεν καλύπτονται όλα τα κυκλώματα. Πχ, 48Volt, όταν  έχουμε αντλίες και διάφορες άλλες τέτοιες καταναλώσεις που δεν τις βρίσκουμε με τάση λειτουργίας σε αυτά τα Volt, πρέπει να τις αφήσουμε εκτός μετασχηματιστή.

Άρα, θα έχουμε μισά κυκλώματα σε μετασχηματιστή χαμηλής και τα μισά εκτός. Άρα, οι μικρότεροι μετασχηματιστές είναι ημίμετρα. Οπότε Καλή εγκατάσταση με δικά της ρελέ διαρροής και μάλιστα, μπορείτε να βάζετε ρελε διαρροής στα 10mA οπότε να είστε ακόμη πιο ασφαλείς.

Και αν το…φυσάτε το χρήμα, να βάζετε περισσότερα ρελέ από ένα! Μπορείτε να έχετε στους κήπους σας 2…..3…..5….20 γραμμές και να έχετε αντίστοιχα ρελέ γραμμής.

 

Κλείνω το σημερινό, τονίζοντάς σας και πάλι… Τεράστια προσοχή στα ρεύματα και ότι βλέπετε στο ιντερνετ ΜΗΝ το αναπαράγετε.

 

Shares