Σύνδεση Εγγραφή

Ο λογαριασμός σας

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση κωδικού *
Email *
Επιβεβαίωση email *
Captcha *
Reload Captcha
Hot News
TESLA - Ασύρματη μεταφορά ενέργειας Γειώσεις και αγωγιμότητα εδάφους (Βίντεο) Κολοσσιαίο φωτοβολταϊκό 750 Μεγαβάτ, το μεγαλύτερο RJ45 - RJ11 τι είναι ; Πως φτιάχνουμε μόνοι μας έναν ρυθμιστή Τα φωτιστικά νέας τεχνολογίας Καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές, πυλώνες: ακτινοβολίες, επιπτώσεις, Ηλεκτροπληξία στο Δήμο Φαιστού - Κρήτη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. - Απορίες - Απαντήσεις Καλώδια Ethernet UTP-FTP-Patch Cord, τεχνικές λεπτομέριες-κόλπα Τα χριστουγεννιάτικα φώτα εμποδίζουν το Wi-Fi Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης (ΥΔΚΕ) με Επιθεώρηση Υπερήχων σε Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση Κάρτα Γραφικών (GPU) Windows 10 Παροχές ΔΕΗ Φάκελος ΥΔΕ με το PanelCAD για Οδηγίες για τον έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων Υποβρύχια Καλώδια επικοινωνιών και Χάρτες Διαδρομών Image + Tech Πυρανίχνευση - όλα όσα πρέπει να Οικιακά φωτοβολταϊκά με σύστημα αποθήκευσης ''Καμπάνες'' για κλοπή ηλεκτροφόρων καλωδίων Ασφάλειες DO (NEOZED) Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος Ποιες είναι οι χρεώσεις στους λογαριασμούς Άδειες άσκησης επαγγελμάτων Ηλεκτρολογίας-Γενική περιγραφή-δικαιολογητικά Άμα δεν έχεις μέλλον.... Καλώδια, όλες οι ονομασίες - λεπτομέρειες Επεξεργαστής (CPU) πως λειτουργεί (βίντεο) Σήμανση Καλωδίων ισχυρών - ασθενών ρευμάτων Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο - Πως λειτουργεί - Μεγάλη ζήτηση και κακοκαιρία προκάλεσαν εκτεταμένες Arduino project - Μέρος 3ο Λαμπτήρες νανοσωλήνων άνθρακα H HTC επενδύει στο πεδίο της Μέση Τάση - Μέρος 8ο (Καλώδια) Windows & Office Dowload - όλες Ουδέτερος αγωγός-Δίκτυο TT-ΤΝ-Τι είναι-Τι συμβαίνει σε Βίντεο με περιστατικά σε μέση και
 • 22 Δεκεμβρίου 2016
 • 430

Τροφοδοτικό (PSU)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τροφοδοτικό...

Η παροχή ενέργειας του υπολογιστή μας. Το εξάρτημα που πρέπει να ανταπεξέλθει σε απαιτητικούς χρήστες, σε υπολογιστές με μια μεγάλη ή δύο ή ακόμη και τρείς κάρτες γραφικών !!! Πρέπει να είναι αξιόπιστο, βαρβάτο, επώνυμο και γενικά πιστεύω ότι είναι η σημαντικότερη επένδυση σε έναν σταθερό υπολογιστή. Το κουτί και το τροφοδοτικό είναι η σημαντικότερη επένδυση σε ένα κουτί, μπορείς εκεί να χτίσεις ότι θέλεις όταν αυτά τα δυό είναι βαρβάτα!! Είναι τα μοναδικά δυό εξαρτήματα που δεν αντικαθίστανται κάθε ένα ...δύο ή τρία χρόνια (όπως τα υπόλοιπα εξαρτήματα του υπολογιστή μας. Βλέπουμε τις εταιρείες ότι κάθε λίγο βγάζουν και ένα καινούργιο εξάρτημα (κάρτα γραφικών-επεξεργαστή-μνήμες-κλπ) ενώ το κουτί και το τροφοδοτικό είναι δυό εξαρτήματα, τα οποία αν τα επιλέξουμε από την αρχή όπως πρέπει, θα γεράσουνε μαζί μας !!

Παρακάτω ένα οικονομικό τροφοδοτικό για πολύ απλή χρήση...

psu

Ένας μέγας μύθος που κυκλοφορεί, είναι ότι όσο περισσότερα Watt, τόσο καλύτερης ποιότητας το τροφοδοτικό. Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, δεν θα έπρεπε να σας απασχολούν και πολύ τα πόσα Watt, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν η μητρική είναι φορτωμένη με δυο και παραπάνω κάρτες γραφικών, ή γενικά να έχει πληθώρα από κάρτες πάνω της. Πέραν αυτών των περιπτώσεων, ένα τροφοδοτικό με 450-500 Watt είναι υπεραρκετό για τους υπόλοιπους. Γενικά να ξέρετε το πόσα Watt χρειάζεστε το καθορίζει κυρίως η κάρτα γραφικών. Εάν τα Watt που διαθέτεται πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της, τότε ξέρετε ότι το τροφοδοτικό σας κάνει.

Παρακάτω ένα οικονομικό αλλά καλής ποιότητος τροφοδοτικό (για συστήματα απλής χρήσης)...

psu1

Πέρα από τα Watt, υπάρχει και η φήμη με το ρεύμα που βγάζουν τα τροφοδοτικά. Τα περισσότερα συστήματα (εννοώντας ολόκληρο τον υπολογιστή) δεν χρησιμοποιούν πάνω από 12V για τις ανάγκες τους για ρεύμα. Τα τροφοδοτικά που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τις προϋποθέσεις, οπότε δεν χρειάζεται να σας απασχολεί κάτι τέτοιο. Στην εξειδικευμένη περίπτωση που γνωρίζετε πως να κατασκευάσετε ένα σύστημα που χρειάζεται πάνω από 12V, μάλλον θα γνωρίζετε να επιλέξετε και τροφοδοτικό μόνοι σας…

Ας περάσουμε τώρα στις αλήθειες. Διαλέγοντας ένα τροφοδοτικό θα πρέπει πάνω από όλα να ψάξετε τις διαστάσεις του, αν χωράει στο κουτί σας, και αν “βολεύει” στο κουτί σας. Το “βολεύει” το λέω γιατί μερικά κουτιά έχουν την θέση του τροφοδοτικού κάτω ή σε μέρος διαφορετικό από την πάνω αριστερή μεριά του κουτιού που είναι παραδοσιακά. Στην συνέχεια, ελέγχουμε και τον αριθμό και τον τύπο των καλωδίων που διαθέτει το κάθε τροφοδοτικό, τα οποία πρέπει να σας υπέρ- καλύπτουν (φρονούμε και για μελλοντική επέκταση). Σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν αρκετά καλώδια συνδέσεων για όλες τις συσκευές σας.

Παρακάτω ένα super τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια...

psu4

Εάν ήταν να διαλέξω ένα κριτήριο για την αγορά τροφοδοτικού, αυτό θα ήταν η αποδοτικότητα, η οποία μετράτε σε ποσοστό %. Τα πολύ καλά τροφοδοτικά αποδίδουν πάνω από 85% και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την τσέπη μας. Η μεγάλη αποδοτικότητα μεταφράζεται σε λιγότερη κατανάλωση ρεύματος, όταν το τροφοδοτικό βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας (idle). Και θα εκπλαγείτε εάν δείτε μελέτες για το πόσο από το χρόνο που χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας, αυτός μένει αδρανής ή σχεδόν αδρανής, ειδικά με τα τους σύγχρονους επεξεργαστές, οι οποίοι είναι πολύ δυνατοί για να ζοριστούν.

Παρακάτω ένα ποιοτικό τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια, για χρήση σε ένα καλό μέσο σύστημα...

psu3

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι στα τροφοδοτικά (όπως και σε πολλά άλλα ηλεκτρονικά) ισχύει ο κανόνας του “ότι πληρώσεις παίρνεις”. Σίγουρα δεν αναφέρθηκαν ούτε τα μισά τεχνικά χαρακτηριστικά που “μετράνε” σε ένα τροφοδοτικό, όμως η περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει. Πάντως μην έχετε αυταπάτες, το τροφοδοτικό είναι κρίσιμης σημασίας για την συνολική σταθερότητα του συστήματος. Η ποιότητα δεν έρχεται σε χαμηλές τιμές. Δυστυχώς έχουν δει τα μάτια μου αρκετούς υπολογιστές με προβλήματα σταθερότητας, τα οποία λύθηκαν με εγκατάσταση τροφοδοτικού καλύτερης ποιότητας.

Παρακάτω, τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια για ένα τούμπανο σύστημα με ...πολλές κάρτες γραφικών...

psu2

Άρα να επαναλάβουμε ότι: Το Τροφοδοτικό (PSU power supply) είναι ίσως το σημαντικότερο εξάρτημα ενός υπολογιστή.

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

Και μην ξεχνάμε ΠΟΤΕ !! Χωρίς ρεύμα δε λειτουργεί τίποτε από αυτά!! Ο Ηλεκτρισμός είναι το Α και το Ω

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κουτί υπολογιστή (Tower case) Μητρική (motherboard) »

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι για την ιστοσελίδα μας:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Forum (το Forum θα λειτουργήσει γύρω στα τέλη Φλεβάρη, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε Καλή περιήγηση και καλή διαμονή στο Forum

 1. Δημοφιλή άρθρα

Το video της εβδομάδας