Σύνδεση Εγγραφή

Ο λογαριασμός σας

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση κωδικού *
Email *
Επιβεβαίωση email *
Captcha *
Reload Captcha
Hot News
Πως φτιάχνουμε έναν ηλεκτρικό κινητήρα μόνοι Καύσιμα από...νερό δημιούργησε η Sunfire Βαθμός προστασίας IP Πυρασφάλεια σε χώρους εκπαίδευσης Οδηγός για στήσιμο νέου PC - Η λεπτότερη TV του κόσμου - Η Cortana για τα Windows 10 Android εφαρμογές Ηλεκτρολόγων, Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας (μέρος 2) Θεμελιακή Γείωση - Υλικά που θα Ελεύθερες εφαρμογές σχεδίου για Υπολογιστή, ηλεκτρολόγων PanelCAD Για εγκαταστάτες Το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα σε πλοίο Δημιουργία Μονογραμμικού Διαγράμματος με τη βοήθεια Gigabit οικιακό δίκτυο στον κήπο και Πυράντοχα - Βραδύκαυστα Καλώδια Τι πρέπει να κάνουν όσοι διατηρήσουν Κατηγορίες Χώρων Επανελέγχου ΕΗΕ Τι ισχύει με τις ρυθμίσεις ΔΕΗ Αλεξικέραυνα - Κεραυνοί και μέτρα προστασίας Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις Αντιεκρηκτικού τύπου Συγκεντρωτική Ηλιακή Ενέργεια στην Κρήτη με Εναερίτες μιας άλλης... εποχής !! Επιτέθηκαν σε δύο υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ AC vs DC AFDD - Τι ακριβώς είναι και UPS (Uninterruptible power supply) (Αδιάλειπτη Έλεγχος λειτουργίας ΔΔΡ με το όργανο ''Καμπάνες'' για κλοπή ηλεκτροφόρων καλωδίων Ενέργεια.....''μούφα'' !! Ρεύμα - Νερό - ARC - Φωτοβολταϊκά αυτόνομα, τι να προσέξουμε στις 'Εξυπνο σπίτι, σε ένα Σαββατοκύριακο - Πρωτοποριακές προτάσεις από 70 developers για Η Ιστορία του Υπολογιστή Έξυπνο σπίτι - (τι είναι;) Σύγκριση κόστους κατανάλωσης συστημάτων θέρμανσης Βίντεο με περιστατικά σε μέση και SEE Electrical V8R1 - Ελληνική έκδοση Τροφοδοτικό (PSU)

Κήποι - Κοινόχρηστοι χώροι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καταρχήν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ανάγκες φωτισμού ενός εξωτερικού χώρου -  σε σχέση...

με έναν εσωτερικό, είναι εντελώς διαφορετικές. 

Υπάρχουν  κοινές παράμετροι, όπως η σωστή κατανομή του φωτισμού, ανάλογες με τη χρήση του χώρου, αλλά δεδομένου ότι στους εξωτερικούς χώρους δεν υπάρχει δομημένο περιβάλλον, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα σημεία.

Η χρήση του χώρου ορίζει την ποσότητα φωτισμού που χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα σε χώρους εστίασης ο φωτισμός θα πρέπει να είναι επαρκής, ώστε να δημιουργείται μεν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί κανείς να φάει ή να έχει μία δραστηριότητα χωρίς προβλήματα (υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις εστιατορίων που δεν βλέπεις τι τρως).

Ο φωτισμός μπορεί να είναι ανάδειξης, τονισμός αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου (όψεις – κάθετα στοιχεία), ζωντάνεμα της βλάστησης (δέντρα – θάμνοι). Κάθε περίπτωση εξειδικεύεται ανάλογα με το θέμα που πρέπει να φωτιστεί. Άλλη κατηγορία είναι  ο φωτισμός σήμανσης, αφορά σε σημεία διάβασης  (σκάλες, μονοπάτια) και οριοθέτησης (μάντρες), ώστε να μπορεί να κινηθεί κανείς με ασφάλεια.

Πολύ σημαντικό θέμα που απαιτεί την προσοχή μας, είναι ο βαθμός στεγανότητας καθώς και το υλικό που είναι φτιαγμένο το φωτιστικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα φωτιστικό εξωτερικού χώρου, θα έρθει αντιμέτωπο με καιρικές συνθήκες που απαιτούν βαθμό στεγανότητας, αντοχή του υλικού σε βροχή, αέρα, υγρασία, ήλιο. Στους βαθμούς στεγανότητας υπάρχουν διακυμάνσεις που ξεκινούν από το IP44 για μερικώς στεγασμένους χώρους(μπαλκόνια), IP54 για μη στεγασμένους χώρους (κάθετες επιφάνειες – τοίχοι, φωτιστικά δαπέδου), IP67 για  απολύτως στεγανά φωτιστικά (χωνευτά, απλίκες) και IP68  για φωτιστικά που αντέχουν μέσα στο νερό (πισίνες, συντριβάνια).

kipos1

Τα περισσότερα φωτιστικά είναι φτιαγμένα από χυτό αλουμίνιο και βαμμένα με προιόντα που έχουν φίλτρα αντοχής στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Παρ ‘ όλα αυτά,  καλό θα ήταν να επιλέγουμε το υλικό και σε σχέση με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα σε νησιωτικές περιοχές τα φωτιστικά θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ορείχαλκο ή πλαστικό, δύο υλικά που αποδεδειγμένα  αντέχουν περισσότερο σε αντίξοες συνθήκες (υφάλμυρα ή αλμυρά νερά). Προτιμήστε πιστοποιημένα προιόντα.

Το κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας είναι επίσης  πολύ σημαντικό. Τα περισσότερα φωτιστικά δέχονται πια, λαμπτήρες led ή εξοικονόμησης ενέργειας. Μην ξεχνάμε ότι τα φώτα αυτά παραμένουν αναμμένα για αρκετές ώρες, οπότε η οικονομία αλλά και η μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, είναι θέματα που σίγουρα μας απασχολούν. Προσοχή στην ποιότητα του led, το φθηνό Led, είναι συνήθως ένα κακό Led.

Μη φοβηθείτε τις εναλλαγές στη θερμοκρασία του φωτός. Δημιουργήστε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με ψυχρό και ζεστό φωτισμό. Κάποια φυτά τονίζονται καλύτερα με ψυχρό φως, (γλαύκα κυπαρίσσια, ελιές), άλλα με ζεστό (δάφνες, πεύκα). Το ψυχρό φως δίνει μία αίσθηση απόκοσμη αλλά και παράλληλα πολύ εντυπωσιακή. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ψυχρό φωτισμό σε χώρους καθιστικού γιατί θα δημιουργήσετε άγχος σε σας και τους καλεσμένους σας.

kipos3

Πολύ βασική είναι η μελέτη φωτισμού, ειδικά στο στάδιο που ακόμη γίνονται εργασίες στο κτίριο ή στον κήπο (σας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα). Εξειδικευμένοι σύμβουλοι φωτισμού μπορούν να σας προφυλάξουν από σωρεία λαθών. Από το που θα πρέπει να βγουν οι παροχές , την αντοχή και αξιοπιστία του προιόντος,  μέχρι τον τύπο φωτιστικού που θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα (δεν κάνουν όλα την ίδια δουλειά). Επίσης μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με εξωτερικό περιβάλλον, άρα το όλο αποτέλεσμα πρέπει να δένει αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο και να μην προκαλεί φωτορύπανση (πόσες φορές δεν έχουμε αποστρέψει το βλέμμα  μόνο και μόνο για να αποφύγουμε μία δέσμη φωτός ή ακόμη χειρότερα σε σπίτια που βλέποντάς τα φωτισμένα νομίζεις ότι κάθε μέρα είναι Χριστούγεννα)

Διαβάστε αναλυτικό άρθρο για Μελέτη Φωτισμού

Διαβάστε για το Βαθμό Προστασίας IP

 Δεν ξεχνάμε ΠΟΤΕ το ρελέ διαρροής ΔΔΡ ή RCD

Η ανάδειξη με φωτισμό, κοινόχρηστων χώρων όπως, κήποι, πισίνες, εξωτερικές όψεις κτιρίων, είτε είναι κατοικίες, είτε...

... κτίρια γραφείων, επαγγελματικοί χώροι - εστιατόρια - κινηματογράφοι, γήπεδα κλπ, είναι απο τα σημαντικότερα κομμάτια στην τελική φάση κατασκευής ενός έργου. Δίνουν στο κτίριό μας μια ξεχωριστή όψη:

pisines


ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι για την ιστοσελίδα μας:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Forum (το Forum θα λειτουργήσει γύρω στα τέλη Φλεβάρη, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε Καλή περιήγηση και καλή διαμονή στο Forum

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας