Σύνδεση Εγγραφή

Ο λογαριασμός σας

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση κωδικού *
Email *
Επιβεβαίωση email *
Captcha *
Reload Captcha
Hot News
Ψηφιακό ρελέ διαρροής (τύπου Α) ρυθμιζόμενο Αόρατα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια, ψύχουν κτήρια H Νορβηγία αποχαιρετά το FM ραδιόφωνο Στατικός Ηλεκτρισμός Παίρνουν μπρος οι αεριοστρόβιλοι στη Μεγαλόπολη Μαγνήτες από φως δημιουργούν Έλληνες ερευνητές 3D Printers - όλες οι λεπτομέρειες Κινητήρας συνεχούς ρεύματος, πως λειτουργεί; (Βίντεο) Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές (PLC) Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης (ΥΔΚΕ) με Ηλεκτρογεννήτρια, η πιο λεπτή στον κόσμο!! CCTV και τρόποι μετάδοσης σήματος με RJ45 - RJ11 τι είναι ; SEE Electrical V8R1 - Ελληνική έκδοση Ασύρματο ρεύμα TESLA - Ασύρματη μεταφορά ενέργειας Αλλαγές πινάκων - μετατροπές Κήποι - Κοινόχρηστοι χώροι Κατασκευή Ηλεκτρομαγνήτη Τεχνολογία LED και στα φανάρια Τα φωτιστικά νέας τεχνολογίας Net Metering φωτοβολταϊκών: Ποιοι παράγοντες καθορίζουν Φάκελος ΥΔΕ με το PanelCAD για Θεμελιακή Γείωση - Υλικά που θα Ρευματοδότες και ρευματολήπτες σε διάφορες χώρες ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. - Απορίες - Απαντήσεις Ηλεκτρολογάρες ελικοπτεράδες (βίντεο) Βιοηλεκτρικά φάρμακα από Google και GSK Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την Μέση Τάση - Μέρος 5ο (Διακόπτες Συμφέρει το NetMetering; Γειώσεις - Απορίες - Απαντήσεις Ρελέ Διαρροής (ΔΔΕ) Αντικατάσταση - Βίντεο Ηλεκτροπληξία στον ΧΥΤΑ Αμαρίου - Κρήτη Μεγάλη ζήτηση και κακοκαιρία προκάλεσαν εκτεταμένες Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις RJ9 έως RJ61- λεπτομέρειες Ηλεκτροπληξίες στη Χώρα μας Κανόνες Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Tomas Edison...21 Οκτωβρίου 1879

Σχέδιο εγκατάστασης σε χαρτί Α4 και έκθεση παράδοσης με υπολογιστή (Μέρος 5ο)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο παρόν άρθρο θα δούμε πώς σχεδιάζουμε τις διαδρομές των καλωδίων στο σχέδιο εγκατάστασης και...

... πώς θα παράγουμε το σχέδιο εγκατάστασης σε χαρτί Α4.
Θυμίζουμε ότι χρησιμοποιούμε την τελευταία έκδοση του προγράμματος PanelCAD για εγκαταστάτες της Ti-Soft. Μπορούμε να το κατεβάσουμε και να το τρέξουμε για ένα μήνα εντελώς δωρεάν από τον ιστότοπο www.ti-soft.com. Έτσι όλα αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε στον υπολογιστή μας.

Για την ευκολότερη εκμάθηση του προγράμματος μπορούμε να αξιοποιήσουμε:

 • Τα video μαθήματα
 • Τις ζωντανές παρουσιάσεις
 • Την πλούσια βοήθεια

Γραμμές των καλωδίων στο σχέδιο εγκατάστασης

Ξέροντας ότι η σχεδίαση των γραμμών των καλωδίων στο σχέδιο εγκατάστασης είναι το πιο εκνευριστικό μέρος της ΥΔΕ, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην απλούστευση αυτής της εργασίας.

Παρακάτω δείχνουμε τα βήματα για τη σχεδίαση της γραμμής του θερμοσίφωνα. Ξεκινάμε επιλέγοντας από τη γραμμή εργαλείων Εικονίδιο καλώδιο-γραμμή.Το ίχνος του ποντικιού αλλάζει σε Εικονίδιο σχεδίασης

 • Πλησιάζοντας το θερμοσίφωνα εμφανίζονται τα σημεία πιασίματος. Κλικ στο αριστερό σημείο και ορίσαμε το σημείο 1
 • Μετακινούμε το ποντίκι και βλέπουμε πέντε υποψήφιες διαδρομές, παράλληλες με τα όρια του ΛΟΥΤΡΟΥ, με μεταξύ τους απόσταση 5 cm.
 • Κλικ στην πρώτη διαδρομή. Κινούμαστε προς τα κάτω ή πάνω στην διαδρομή 1. Κλικ στο σημείο 3
 • Συνεχίζουμε με το σημείο 4. Αν βρεθούμε σε κάποιο άλλο δωμάτιο εμφανίζονται οι νέες διαδρομές κ.ο.κ.
 • Πλησιάζοντας το ποντίκι στον ηλεκτρικό πίνακα εμφανίζονται τα πιασίματα του πίνακα. Κλικ σε ένα από αυτά. Δεξί κλικ και Τέλος.
 • Επιλέγουμε τη γραμμή που σχεδιάσαμε με το αντίστοιχο κύκλωμα του ηλεκτρικού πίνακα. Τώρα αν το ποντίκι περάσει πάνω από τη γραμμή βλέπουμε το καλώδιο του θερμοσίφωνα π.χ. 3x(Η07V-U 1x4)

Ξεκινάμε επιλέγοντας από τα εργαλεία Καλώδιο-γραμμή.

Εικόνα 1 Ξεκινάμε επιλέγοντας από τα εργαλεία Καλώδιο-γραμμή.

Το σχέδιο εγκατάστασης που θα παραδώσουμε

Από τα εργαλεία επιλέγουμε Εικονίδιο καλώδιο-γραμμή και εμφανίζεται η φόρμα Ρυθμίσεις εκτύπωσης - Προεπισκόπηση.
Η φόρμα αυτή περιλαμβάνει:

 • Το έντυπο π.χ. Χαρτί Α4 τοπίο (landscape)
 • To σχέδιο εγκατάστασης του ορόφου που είμαστε
 • Το υπόμνημα με τα σύμβολα που υπάρχουν στο σχέδιο

Ξεκινάμε επιλέγοντας την κλίμακα της κάτοψης ως εξής:

 • Πληκτρολογώντας π.χ. 75 που σημαίνει 1/75
 • Μετακινώνντας με το ποντίκι τα 4 κόκκινα σημεία

Με τον ίδιο τρόπο επιλέγουμε τη θέση και την κλίμακα του υπομνήματος. Το σχέδιο το στέλνουμε στον εκτυπωτή ή το αποθηκεύουμε σε αρχείο pdf, dwg, κ.ά..

Η έκθεση παράδοσης

Συνοψίζουμε τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα:

 • Στην αρχιτεκτονική κάτοψη ορίσαμε τα όρια κάθε δωματίου (και των βεραντών)
 • Σε κάθε δωμάτιο βάλαμε τις ηλεκτρικές συσκευές π.χ. κλιματιστικά και τα ηλεκτρολογικά υλικά π.χ. διακόπτες
 • Για κάθε υλικό ορίσαμε την ισχύ του σε W και το βαθμό προστασίας π.χ. 20 για τα απλά υλικά

Η έκθεση παράδοσης παράγεται αυτόματα (Εικόνα 5).

Τα βήματα για τη σχεδίαση της γραμμής του θερμοσίφωνα

Εικόνα 2 Τα βήματα για τη σχεδίαση της γραμμής του θερμοσίφωνα

Το σχέδιο εγκατάστασης ολοκληρωμένο

Εικόνα 3 Το σχέδιο εγκατάστασης ολοκληρωμένο

Η φόρμα με την οποία επιλέγουμε τη σωστή κλίμακα

Εικόνα 4 Η φόρμα με την οποία επιλέγουμε τη σωστή κλίμακα

Η έκθεση παράδοσης παράγεται χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόπο.

Εικόνα 5 Η έκθεση παράδοσης παράγεται χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόπο.

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε πώς παράγουμε τον πλήρη φάκελο της ΥΔΕ. Επίσης θα δούμε πώς παράγουμε το σχέδιο με τη διάταξη των υλικών του ηλεκτρικού πίνακα.

Aπό τον Χρήστο Σανδαλίδη H/M Μηχανικό ΕΜΠ, Υπεύθυνο ανάπτυξης τεχνικού λογισμικού της εταιρείας TiSoft

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι για την ιστοσελίδα μας:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Forum (το Forum θα λειτουργήσει γύρω στα τέλη Φλεβάρη, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε Καλή περιήγηση και καλή διαμονή στο Forum

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας