Σύνδεση Εγγραφή

Ο λογαριασμός σας

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση κωδικού *
Email *
Επιβεβαίωση email *
Captcha *
Reload Captcha
Hot News
Συνημίτονο-τι είναι-πως βελτιώνεται Αίτηση ευρεσιτεχνίας της Microsoft για αναδιπλούμενο Κατασκευή Ηλεκτρομαγνήτη Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για το αέριο στη Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε Βιομηχανία-κτίριο RJ9 έως RJ61- λεπτομέρειες Φθηνότερα και λιγότερο τοξικά φωτοβολταϊκά υπόσχεται ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. - Απορίες - Απαντήσεις Φωτιστικά νέας τεχνολογίας με χρήση υπερπυκνωτών SCADA Wi-Fi & Wi-Fi Direct - τι Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Επισκευή Διακόπτη - σε εργασία υπό Καλώδιο UTP - Patch Cord - Πρωτοποριακές προτάσεις από 70 developers για LED: Φως, περισσότερο φως ΕΛΟΤ HD 60364-6 και έλεγχος πτώσης Windows 10 Ηλεκτρικοί Κινητήρες - τι είναι - Μέση Τάση - Μέρος 5ο (Διακόπτες Σε ρύθμιση και η ...ρευματοκλοπή !! Όργανα Εύρεσης Γραμμών Ισχυρών Ρευμάτων υπό SSD tips-tweaks & trim support, diagnostic Siemens: Επιπλέον δυνατότητες και κτιριακοί αυτοματισμοί Πυρανίχνευση - όλα όσα πρέπει να Image + Tech Μέση τάση - Μέρος 2ο (Συντήρηση Teardown αντικεραυνικού Raycap Strikesorb 30 DRM Φωτοβολταϊκά αυτόνομα, τι να προσέξουμε στις Ελεύθερες εφαρμογές σχεδίου για Υπολογιστή, ηλεκτρολόγων Δημιουργία του πρωτοκόλλου ελέγχου με τη Coaxial cable - Συνέχεια στα ομοαξονικά Αλλαγές πινάκων - μετατροπές Παίρνουν μπρος οι αεριοστρόβιλοι στη Μεγαλόπολη Η λεπτότερη TV του κόσμου - UPS (Uninterruptible power supply) (Αδιάλειπτη Εφαρμογές Android για ηλεκτρολόγους Ψηφιακό ρελέ διαρροής (τύπου Α) ρυθμιζόμενο Κινητήρες μιας νέας εποχής Θεμελιακή γείωση - διάβρωση οπλισμού η

Παραγωγή νέας Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) με τη βοήθεια του υπολογιστή (Μέρος 1ο)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σκοπός της σειράς αυτών των άρθρων είναι να παρουσιάσουμε στους Ηλεκτρολόγους Εγκαταστάτες...

... τα βήματα για την παραγωγή μίας πλήρους ΥΔΕ (έντυπα + σχέδια) με τη βοήθεια του υπολογιστή μας.
Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα PanelCAD για εγκαταστάτες της Ti-Soft.
Μπορούμε να κατεβάσουμε και να τρέξουμε το πρόγραμμα για ένα μήνα τελείως δωρεάν από τον ιστότοπο www.ti-soft.com. Έτσι όλα αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε στον υπολογιστή μας.

1. Βιβλιοθήκη με Ηλεκτρολόγους Εγκαταστάτες

Το πρώτο που κάνουμε μετά την εγκατάσταση του προγράμματος είναι να καταχωρήσουμε στη βιβλιοθήκη των Ηλεκτρολόγων τα στοιχεία μας όπως φαίνεται στην Εικόνα 1. Αυτό γίνεται επιλέγοντας από το κύριο μενού Βιβλιοθήκες -> Εγκαταταστάτες Ηλεκτρολόγοι.

 

Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα και για άλλους συναδέλφους τότε θα πρέπει να καταχωρήσουμε και τα στοιχεία των άλλων συναδέλφων.

Για κάθε ηλεκτρολόγο καταχωρούμε:

 • Στοιχεία που εμφανίζονται στη σφραγίδα
 • Στοιχεία της άδειας
 • Στοιχεία οργάνων μέτρησης (μέχρι 2)

Αν καταχωρήσουμε περισσότερους από έναν ηλεκτρολόγους καλό είναι να ορίσουμε τον προεπιλεγμένο ηλεκτρολόγο δηλαδή αυτόν που θα χρεώνεται σε κάθε νέο Έργο.

Στη βιβλιοθήκη των ηλεκτρολόγων υπάρχουν καταχωρημένοι οι ηλεκτρολόγοι που συμμετέχουν στα έργα μας.
Εικόνα 1 Στη βιβλιοθήκη των ηλεκτρολόγων υπάρχουν καταχωρημένοι οι ηλεκτρολόγοι που συμμετέχουν στα έργα μας.

2. Ξεκίνημα έργου

Για να ξεκινήσουμε μια νέα ΥΔΕ θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο έργο. Αυτό γίνεται ως εξής:

 • Από το κύριο μενού επιλέγουμε Έργα -> Έργα
 • Κάνουμε κλικ στο κουμπί Δημιουργία νέου έργου
 • Στο δέντρο με τα έργα προστίθεται το Έργο ν
 • Το μετονομάζουμε, δίνοντας συνήθως το όνομα του ατόμου που θα παραδώσουμε την ΥΔΕ π.χ. _ΓΕΜΙΤΖΑΚΗΣ

3. Στοιχεία Ηλεκτρολόγου που υπογράφει την ΥΔΕ

Στην καρτέλα Εγκαταστάτης (Εικόνα 2) θα πρέπει να συμπληρώνουμε τα στοιχεία του ηλεκτρολόγου που θα υπογράψει την ΥΔΕ. Με κλικ στο κουμπί Επιλογή εγκαταστάτη από βιβλιοθήκη εμφανίζεται η φόρμα της εικόνας 1 και απλά επιλέγουμε αυτόν που επιθυμούμε. Σε οποιαδήποτε φάση του έργου μπορούμε να τον αλλάξουμε.

Η σφραγίδα του ηλεκτρολόγου στα έντυπα είναι προαιρετική π.χ. αν θέλουμε να τα σφραγίσουμε με την πρωτότυπη σφραγίδα μας.

Στην καρτέλα αυτή καταχωρούμε τα στοιχεία του ηλεκτρολόγου που θα υπογράψει την ΥΔΕ.
Εικόνα 2 Στην καρτέλα αυτή καταχωρούμε τα στοιχεία του ηλεκτρολόγου που θα υπογράψει την ΥΔΕ.

4. Στοιχεία καταναλωτή

Στην καρτέλα Καταναλωτής (Εικόνα 3) συμπληρώνουμε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του χρήστη. Επίσης συμπληρώνουμε τα στοιχεία του ακινήτου/διαμερίσματος.

Τα στοιχεία του καταναλωτή εμφανίζονται σε όλα τα έντυπα της ΥΔΕ.
Εικόνα 3 Τα στοιχεία του καταναλωτή εμφανίζονται σε όλα τα έντυπα της ΥΔΕ.

5. Στοιχεία ηλεκτρικής εγκατάστασης

Στην καρτέλα ΥΔΕ (Εικόνα 4) συμπληρώνουμε μία σειρά από στοιχεία που εμφανίζονται στο έντυπο της ΥΔΕ. Στη βοήθεια του προγράμματος μπορούμε να βρούμε απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις που θα προκύψουν.

Στην καρτέλα αυτή καταχωρούμε τα στοιχεία της ηλεκτρικής εγκατάστασης που εμφανίζονται στην ΥΔΕ.
Εικόνα 4 Στην καρτέλα αυτή καταχωρούμε τα στοιχεία της ηλεκτρικής εγκατάστασης που εμφανίζονται στην ΥΔΕ.

6. Βλέπουμε την ΥΔΕ

Η ΥΔΕ είναι πρακτικά σχεδόν έτοιμη, για να την δούμε κάνουμε κλικ στο κουμπί Προεπισκόπηση εκτύπωσης

Αυτό που λείπει είναι τα εγκατεστημένα kW, το καλώδιο παροχής και η γενική ασφάλεια. Όλα αυτά θα συμπληρωθούν αυτόματα αφού δημιουργήσουμε το μονογραμμικό διάγραμμα του πίνακα.

Μπορούμε να την εκτυπώσουμε ή να την σώσουμε σαν αρχείο PDF αν θέλουμε να την επισυνάψουμε σε e-mail.

Προεπισκόπηση της ΥΔΕ
Εικόνα 5 Προεπισκόπηση της ΥΔΕ

 

Από τον Χρήστο Σανδαλίδη H/M Μηχανικό ΕΜΠ, Υπεύθυνο ανάπτυξης τεχνικού λογισμικού της εταιρείας TiSoft

Πηγή: www.ti-soft.com/el

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι για την ιστοσελίδα μας:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Forum (το Forum θα λειτουργήσει γύρω στα τέλη Φλεβάρη, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε Καλή περιήγηση και καλή διαμονή στο Forum

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

 1. Δημοφιλή άρθρα

Το video της εβδομάδας