Σύνδεση Εγγραφή

Ο λογαριασμός σας

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση κωδικού *
Email *
Επιβεβαίωση email *
Captcha *
Reload Captcha
Hot News
Βίντεο με περιστατικά σε μέση και Οδηγίες για τον έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων Ομοαξονικά καλώδια και ποιά η χρήση Τεχνολογία Li-Fi: Είναι 100 φορές ταχύτερο Μαγνήτες από φως δημιουργούν Έλληνες ερευνητές Μέση τάση - Μέρος 2ο (Συντήρηση WiFi - Καλύτερο Σήμα σε Κάθε Δείκτης SAR ''Έξυπνα'' παράθυρα - αποδοτικότητα σε θέρμανση PCI Θύρες Η ABB παρουσιάζει τους τυποποιημένους πίνακες Οδηγός για στήσιμο νέου PC - Προγράμματα μετατροπών W-A-V-Lux-Lumens κλπ RCD - ΔΔΡ-έλεγχος λειτουργίας Διάταξης Διαφορικού Θερμογράφηση: Σύμμαχος της σωστής συντήρησης φωτοβολταϊκών Η Cortana για τα Windows 10 Ρελέ Διαρροής (ΔΔΕ) Αντικατάσταση - Βίντεο Ηλεκτροπληξίες στη Χώρα μας Arduino project - Μέρος 3ο Ελεύθερη ενέργεια - απλά, αλλά σπουδαία Αντισπινθηρικά - Αντιμαγνητικά Εργαλεία (Βηρυλλίου - Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα Καλώδια από σίδηρο 3+1 τρόποι για Πόσο ρεύμα καίνε οι οικιακές συσκευές; Παροχές ΔΕΗ Τρία νέα iPhone για το 2017 'Εξυπνο σπίτι, σε ένα Σαββατοκύριακο - LED: Φως, περισσότερο φως Η Forthnet πάροχος καθολικής υπηρεσίας σταθερής Transistors - Πως λειτουργούν (βίντεο) Οπτική Ίνα - ότι πρέπει να Κανόνες Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης Ηλεκτρικών Πινάκων Κατασκευή Μηχανογραφικού κέντρου & Bus Duct Πως λειτουργεί μια ηλεκτρική μηχανή με Προγραμματισμός μικροελεγκτή PIC με το PICkit Π.Ο.Σ.Ε.Η - Ενημέρωση προς την κατεύθυνση Όργανα Εύρεσης Γραμμών Ισχυρών Ρευμάτων υπό Γειώσεις - Απορίες - Απαντήσεις Πως γλίτωσε ο τέταρτος (βίντεο)....

Αντίσταση γείωσης και κεραυνικά πλήγματα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλές φορές στην πράξη μια χαμηλή...

... τιμή της αντίστασης γείωσης μπορεί – με λανθασμένες συνέργειες – να αποτελέσει πηγή κινδύνων για την ίδια την εγκατάσταση στην οποία ανήκει.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να διευκρινισθεί πως, μια χαμηλής τιμής αντίσταση γείωσης δεν προστατεύει – κατ΄ ανάγκη – τον ηλεκτρολογικό και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης από κεραυνικά ρεύματα ή κρουστικές υπερτάσεις.

Η προστασία από κεραυνικά ρεύματα ή κρουστικές υπερτάσεις – όπως και παλιότερα έχουμε αναφέρει – επιτυγχάνεται με το Εσωτερικό Σύστημα Αντικεραυνικής Προστασίας, δηλαδή, με τα ονομαζόμενα στην πράξη αντικεραυνικά.

Αυτά τοποθετούνται στους ηλεκτρικούς πίνακες των εγκαταστάσεων και κατά τη λειτουργία τους πρέπει να αποκλείουν τη δημιουργία επικίνδυνων τόξων (σπινθήρων) μέσα στην κατασκευή, που ενδεχομένως να προέρχονται από τη διέλευση του ρεύματος του κεραυνού στο Εξωτερικό Σύστημα Αντικεραυνικής Προστασίας, δηλαδή, από το σημείο του πλήγματος στο σύστημα γείωσης.

Έτσι, αξίζει να αναφέρουμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα ενδεικτικών τιμών αντίστασης γείωσης, σε:

- σταθμούς αναμετάδοσης π.χ. σημάτων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι είναι μεγάλου ύψους μεταλλικές κατασκευές που διαθέτουν ευαίσθητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, βρίσκονται συνήθως σε απομονωμένες περιοχές και ενδέχεται να δεχθούν απευθείας και κατ΄εξακολούθηση κεραυνικά πλήγματα.

Αντίσταση γείωσης και κεραυνικά πλήγματα

Αν θεωρήσουμε πως:

α. στην περιοχή εγκατάστασης ενός σταθμού αναμετάδοσης – και λόγω του βραχώδους εδάφους – υπάρχει τιμή αντίστασης γείωσης μεγαλύτερη από 60 Ω, και ταυτόχρονα,

β. υπάρχει εγκατεστημένο πλήρες και κατόπιν μελέτης σύστημα αντικεραυνικής προστασίαςτο αποτέλεσμα είναι η απόλυτη προστασία του ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αυτών στα κεραυνικά ρεύματα ή στις κρουστικές υπερτάσεις.

γεωτρήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται συνήθως σε ημιαστικές περιοχές και διαθέτουν ευαίσθητο ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και λειτουργίας), ενδέχεται να δεχθούν απευθείας κάποιο κεραυνικό πλήγμα.

Αντίσταση γείωσης και κεραυνικά πλήγματα

Αν θεωρήσουμε πως:

α. στην περιοχή εγκατάστασης του συστήματος της γεώτρησης – και λόγω του εδάφους – υπάρχει τιμή αντίστασης γείωσης μικρότερη από 1 Ω, και ταυτόχρονα,

β. δεν υπάρχει εγκατεστημένο – λόγω της προαναφερόμενης μικρής τιμής της  αντίστασης γείωσης – σύστημα αντικεραυνικής προστασίας, το αποτέλεσμα συνήθως είναι η πλήρης καταστροφή του ηλεκτρολογικού και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού αυτής στα κεραυνικά ρεύματα ή στις κρουστικές υπερτάσεις.

Πηγή: steftouloglou.blogspot.gr

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι για την ιστοσελίδα μας:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Forum (το Forum θα λειτουργήσει γύρω στα τέλη Φλεβάρη, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε Καλή περιήγηση και καλή διαμονή στο Forum

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας