Σύνδεση Εγγραφή

Ο λογαριασμός σας

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση κωδικού *
Email *
Επιβεβαίωση email *
Captcha *
Reload Captcha
Hot News
Electrologus Monokytariuss Karaergolavus Τα χριστουγεννιάτικα φώτα εμποδίζουν το Wi-Fi ''Καμπάνες'' για κλοπή ηλεκτροφόρων καλωδίων Μεγάλη ζήτηση και κακοκαιρία προκάλεσαν εκτεταμένες Υποτίθεται ''Υπάλληλος'' ΔΕΗ, κατάκλεψε γιαγιά Πλειστηριασμός Ηλεκτρολογικού καταστήματος Λάθος φωτό σε ηλεκτρολογικά Site Ευχαριστούμε τους χορηγούς Τι ισχύει με τις ρυθμίσεις ΔΕΗ Το πόρισμα για την 14χρονη που H Νορβηγία αποχαιρετά το FM ραδιόφωνο Έξυπνοι Μετρητές Ηλεκτροπληξία στον ΧΥΤΑ Αμαρίου - Κρήτη Πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ στα Αιφνίδιο κλείσιμο των σηράγγων στα Τέμπη Image + Tech Σε ρύθμιση και η ...ρευματοκλοπή !! Ποιες είναι οι χρεώσεις στους λογαριασμούς Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος Εναερίτης κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα!! Τεχνολογία LED και στα φανάρια eHighway: Ο πρώτος ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος στη Πέθανε από ηλεκτροπληξία 32 ετών... Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία - τρόποι μέτρησης Εγγραφές Σιβιτανιδείου 2017-2018 Οι 15 ωραιότεροι σταθμοί μετρό του Καλώδιο Νυχτερινού...καταργήθηκε Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία - τρόποι αντιμετώπισης Πόσο ρεύμα καίνε οι οικιακές συσκευές; Ηλεκτροπληξία στο Δήμο Φαιστού - Κρήτη Ηλεκτροπληξίες τραγικές και πρόσφατες!! Νέα πρόταση εκπτώσεων από τη ΔΕΗ Προσπάθησε να σκοτώσει σκύλο με ηλεκτροπληξία Καταστροφή στο Αμύνταιο!!! Το 7,6% της ηλεκτρικής ενέργειας «χάνεται» Οι μπαταρίες-κουμπιά θανατηφόρες για παιδιά και Πώς μηδενίζουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο - Αλλαγές Επιτέθηκαν σε δύο υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ Φίδια....έχασαν τη ζωή τους από ρεύμα!!
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 146

Μπαταρίες Φωτοβολταϊκών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εδώ θα μάθεις τα σημαντικότερα μυστικά γύρω από τις μπαταριες για...

φωτοβολταικα συστήματα, για να μη μπορεί να σε παραπλανήσει κανείς εκμεταλλευόμενος την σχετική έλλειψη γνώσεων των περισσότερων από εμάς γύρω από το θέμα των μπαταριών για φωτοβολταικα!

Οι συσσωρευτές αποτελούν το πιο ευαίσθητο μέρος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Αν δεν τους φερθούμε με προσοχή, θα καταστραφούν σύντομα και δεν συμφέρει καθόλου, αφού αποτελούν το ακριβότερο μέρος ενός αυτονομου φωτοβολταικου συστήματος.

Γενικές πληροφορίες για τις μπαταριες μολύβδου

Οι συσσωρευτές αποτελούνται από πλάκες μολύβδου, οι οποίες έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν την ενέργεια και να μας την αποδίδουν όποτε τη ζητήσουμε. Ειδικά στα φωτοβολταϊκά συστήματα, η εκφόρτιση των συσσωρευτών είναι αρκετά συχνή και σε αρκετά μεγάλο βάθος.

Βαθιά εκφόρτιση συμβαίνει όταν χρησιμοποιούμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα μέσα σε 24 ώρες, μεγάλο μέρος της χωρητικότητας του συσσωρευτή (από 25% μέχρι και το 80% της συνολικής του χωρητικότητας). Κάθε τέτοια εκφόρτιση χαρακτηρίζεται ως κύκλος εκφόρτισης. Κάθε μπαταρια βαθιάς εκφόρτισης διαθέτει μια καμπύλη κύκλων εκφόρτισης (βλ. τεχνικό φυλλάδιο κάθε μπαταρίας – αν δεν έχει τέτοια καμπύλη μάλλον δεν προορίζεται για τέτοια χρήση). Η καμπύλη αυτή δείχνει πόσους κύκλους μπορεί να δώσει η μπαταρία για κάθε βάθος εκφόρτισης.

Για παράδειγμα, μια μπαταρία μπορεί να είναι ικανή να αντέξει για 1.000 κύκλους χρήσης με εκφορτίσεις βάθους 30%, ή 600 κύκλους χρήσης με εκφορτίσεις βάθους 50% κ.ο.κ.

Για να αντέξει για πολλούς τέτοιους κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης, θα πρέπει οι πλάκες μολύβδου του συσσωρευτή να έχουν αρκετά μεγάλο πάχος. Αν είναι λεπτές όπως στις φθηνές μπαταρίες αυτοκινήτου σύντομα θα φθαρούν καταστρέφοντας το συσσωρευτή. Μια εντελώς ενδεικτική ταξινόμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι η εξής (από τον πιο ακατάλληλο τύπο για βαθιές εκφορτίσεις στον πιο κατάλληλο):

Οι χειρότερες μπαταρίες για φωτοβολταικα είναι οι μπαταρίες αυτοκινήτου και ακολουθούν οι μπαταρίες για φορτηγά και σκάφη (semi-traction). Πολύ καλύτερες είναι οι AGM deep cycle που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε φωτοβολταικα συστήματα. Ακόμη καλύτερες σε βαθιές εκφορτίσεις, σε ακραίες συνθήκες χρήσης αλλά και στη μακροζωία είναι οι μπαταρίες GEL deep cycle, ενώ τα καλύτερα αλλά και ακριβότερα OPzS ή OPzV  στοιχεία 2V χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερα συστήματα.

Προσοχή στα PzS 2βολτα στοιχεία – χωρίς το Ο στο όνομά τους δηλαδή – που πωλούνται από μερικούς για φωτοβολταϊκά συστήματα, δεν είναι και τόσο κατάλληλα για φωτοβολταικα αφού δεν έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής όπως τα OPzS ή OPzV σε χρήση σε φωτοβολταϊκά συστήματα (όπου βλέπετε χαρακτηρισμό “traction” σημαίνει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα όπως κλαρκ, golf carts, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.ά.). Πολύ χειρότερες είναι οι μπαταρίες “semi-traction“, που απλώς είναι ελαφρώς καλύτερες από τις μπαταρίες αυτοκινήτου. Προσοχή για να μην κλαίτε τα λεφτά σας!

Όλοι οι τύποι θα δουλέψουν σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, αλλά θα αχρηστευτεί πολύ συντομότερα (και εννοώ ΠΟΛΥ συντομότερα) ο συσσωρευτής που δεν είναι κατάλληλος για βαθιές εκφορτίσεις (deep cycle). Σε βάθος 3 ετών και άνω, οικονομικά συμφέρουν πάντα και χωρίς εξαίρεση οι ακριβότεροι συσσωρευτές – και μάλιστα με διαφορά.

Οι μπαταρίες αυτοκινήτου για παράδειγμα, έχουν περισσότερες πλάκες αλλά λεπτές, ώστε να αντέχουν πολλά Ampere για την εκκίνηση ενός οχήματος. Ποτέ όμως δεν εκφορτίζονται έτσι περισσότερο από 5-10% και αμέσως μετά την εκκίνηση το δυναμό φροντίζει να τις επαναφορτίσει πλήρως. Γι΄ αυτό αντέχουν άνετα μερικά χρόνια με καθημερινή χρήση, ενώ σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με καθημερινές βαθιές εκφορτίσεις θα καταστρέφονταν ακόμη και μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες (χωρίς υπερβολή)!

Υπολογίστε το κόστος: Αν μέσα σε 10 χρόνια χρειαστεί να αλλάξουμε 10-20 μπαταρίες αυτοκινήτου των 50ΑΗ, ή 2-3 μπαταρίες GEL βαθιάς εκφόρτισης 50ΑΗ (για την ίδια χρήση καθημερινής βαθιάς εκφόρτισης 50%), ποιά μπαταρία θα είναι η οικονομικότερη επιλογή;

Τι προτιμώ εγώ

Ότι πληρώνεις παίρνεις – για την αγορά των συσσωρευτών αυτό ισχύει κατά λέξη και χωρίς υπερβολή!

Εγώ προτιμώ τα στοιχεία 2V και μάλιστα κλειστού τύπου, γιατί έχει αποδειχθεί ότι …ξεχνάμε να ελέγχουμε τακτικά τα υγρά τους, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό τους. Ακόμη και όποτε θυμόμαστε να προσθέσουμε υγρά στον ηλεκτρολύτη, είναι λίγο μπελάς. Ακόμη καλύτερα, τα προτιμώ με ηλεκτρολύτη σε μορφή GEL αφού έτσι αντέχουν ακόμη περισσότερο την κακομεταχείρηση.

Τα στοιχεία 2V ανοικτού τύπου τα προτείνω σε όσους δεν θα παραλείπουν τη σωστή συντήρηση που προβλέπεται από τον κατασκευαστή και πάντα σε συστήματα που βρίσκονται σε συχνή επίβλεψη (και όχι π.χ. μια φορά το χρόνο). Τα στοιχεία OPzS είναι λίγο οικονομικότερα από τα στοιχεία OPzV, ωστόσο οι τιμές των στοιχείων ΟPzS (ανοικτού τύπου) και OPzV (κλειστού τύπου με GEL) είναι πλέον αρκετά κοντά.

Προσοχή στις τιμες κάθε μπαταριας:

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξει κανείς στο κόστος αγοράς, τις τιμες των μπαταριων για φωτοβολταικα: Μπορεί μια μπαταρια (συσσωρευτης) να είναι ακόμη και 30% φθηνότερη από κάποια άλλη, αλλά να μπορεί να παρέχει μόνο τους μισούς κύκλους ζωής συγκριτικά με την ακριβότερη μπαταρια (για τον ίδιο τρόπο χρήσης και για το ίδιο βάθος εκφόρτισης). Για παράδειγμα:

 • Μπαταρια ALPHA: Τιμή 350,00 ευρώ / Διάρκεια ζωής 1.000 κύκλοι (με εκφόρτιση έως το μισό της χωρητικότητάς της).
 • Μπαταρια BETA: Τιμή 300,00 ευρώ / Διάρκεια ζωής μόλις 500 κύκλοι (με εκφόρτιση έως το μισό της χωρητικότητάς της).

Ποιος από τους δύο συσσωρευτες συμφέρει καλύτερα, όχι μόνο όσον αφορά την τιμή αλλά και όσον αφορά την αναστάτωση που προκαλούν οι συχνές αλλαγές των μπαταριων;

Οδηγίες σωστής χρήσης των συσσωρευτών

 1. Οι συσσωρευτές μολύβδου γενικά πρέπει να φορτίζονται στο 100% της χωρητικότητάς τους καθημερινά. Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μειώνει πολύ δραστικά το χρόνο ζωής τους. Γι΄ αυτό τους αφήνουμε να φορτίζονται καθημερινά από το φωτοβολταικο σύστημα, ακόμη και αν δεν τους χρησιμοποιούμε για καιρό. Κι αυτό επειδή οι συσσωρευτές αυτοεκφορτίζοντια ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται, άρα πρέπει να φορτίζονται καθημερινά.
 2. Καλύτερα να εκφορτίζονται με αργό ρυθμό παρά με γρήγορο. Αν τραβάμε λίγα Ampere την ώρα είναι καλύτερα από το να τραβάμε πολλά Ampere ανά ώρα.
 3. Όλοι οι συσσωρευτές προτιμούν σταθερή θερμοκρασία χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Οι 20-26 βαθμοί Κελσίου είναι το προτεινόμενοι, έστω και με μικρές αποκλίσεις. Αλλιώς μειώνουμε τη διάρκεια ζωής τους ακόμη και στο μισό.
 4. Όσο μεγαλύτερης χωρητικότητας συσσωρευτές διαθέτουμε, τόσο το καλύτερο για τη διάρκεια ζωής τους, αφού έτσι καταπονούνται λιγότερο. Αν χρειαζόμαστε 100ΑΗ ανά 24ωρο για τη λειτουργία μιας συσκευής, είναι προτιμότερος ένας συσσωρευτής βαθιάς εκφόρτισης 200ΑΗ (που θα εκφορτίζεται έτσι κατά 50%) παρά ένας συσσωρευτής βαθιάς εκφόρτισης 120ΑΗ (που έτσι θα εκφορτίζεται κατά 80%). Ο δεύτερος θα αχρηστευτεί μετά από 100-300 χρήσεις, ενώ ο πρώτος μετά από 600-1.200 χρήσεις, ή και παραπάνω. Οι αριθμοί που αφορούν τις χρήσεις διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται όταν αφορούν δίβολτα στοιχεία OPzS ή OPzV.

Βέβαια οι κύκλοι χρήσης του παραπάνω παραδείγματος, μπορεί ακόμη και να διπλασιαστούν αν διατηρούμε συνεχώς τους συσσωρευτές σε σταθερή θερμοκρασία δωματίου, τους φορτίζουμε καθημερινά στο 100% με έναν καλό ρυθμιστή φόρτισης κ.λπ. Ένας κύκλος στο παράδειγμα του 50%, είναι μια εκφόρτιση κατά το μισό που ακολουθείται αμέσως από μια φόρτιση στο 100% (και πάντα με έναν σωστό ρυθμιστή φόρτισης ή φορτιστή AC τριών σταδίων φόρτισης, μακριά από φθηνούς ρυθμιστές ή φορτιστές AC).

Αν ένας συσσωρευτής εκφορτίζεται λιγότερο από 50%, θα αντέξει για πολύ περισσότερους κύκλους. Μετά το πέρας των κύκλων αυτών, δεν σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητα για πέταμα, απλώς θα έχει πλέον αρκετά μικρή χωρητικότητα και θα αδειάζει πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να πρέπει να τον αλλάξουμε. Τονίζω επίσης, ότι μικρές αλλαγές στα παραπάνω τέσσερα σημεία μπορεί να έχουν δραματικό αποτέλεσμα στους κύκλους χρήσης των συσσωρευτών μας. Στα φυλλάδια κατασκευαστών, συνήθως αναφέρονται αυτοί οι κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης, ανάλογα με το βάθος εκφόρτισης.

Προσοχή στα “διαφημιστικά” κόλπα: Όταν διάφοροι πωλητές λένε ότι κάποιος συσσωρευτής “έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια”, δεν σας λένε όλη την αλήθεια: Αυτά τα 10 χρόνια τα εγγυάται ο κατασκευαστής του συσσωρευτή για το λεγόμενο “floating service”. Αυτό συμβαίνει όταν ένας συσσωρευτής χρησιμοποιείται σε μια χρήση παρόμοια με αυτή στα συστήματα συναγερμών: Βρίσκεται συνεχώς φορτισμένος στο 100% (ή απλώς αυτοεκφορτίζεται καθημερινά ελαφρώς) και χρησιμοποιείται μόνο όταν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Κάτω από τέτοια χρήση, πράγματι θα αντέξει μέχρι και 10 χρόνια (και πάλι μόνο εφόσον τηρούνται οι υπόλοιπες από τις τέσσερις οδηγίες χρήσης συσσωρευτών παραπάνω).

Διάβασε εδώ το δεύτερο (και συντομότερο) μέρος για τους συσσωρευτές, που περιλαμβάνει όμως δύο πολύ σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες και έναν ΠΙΝΑΚΑ που πρέπει να έχουμε όλοι κολλημένο πάνω στις μπαταρίες μας και δείχνει την χωρητικότητά τους ανά πάσα στιγμή (ανάλογα με την τάση τους)!!!

Μέρος 2 :

Μετά τις οδηγίες για τη σωστή χρήση των συσσωρευτών, ακολουθούν μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Ένας πίνακας για να ξέρεις πόση χωρητικότητα έχει απομείνει στους συσσωρευτές σε κάθε στιγμή, πως να συγκρίνεις όμοια πράγματα όταν συγκρίνεις μπαταρίες μεταξύ τους και κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό αλλά …καταστρέφει συσσωρευτές.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε πως μπορούμε να κρίνουμε την χωρητικότητα των συσσωρευτών μας ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την τάση που μετράμε στους πόλους τους. Οι τιμές είναι ενδεικτικές κατά προσέγγιση, υπολογισμένες εμπειρικά. Θα διαφέρουν λίγο ανάλογα με τον τύπο και την κατάσταση ενός συσσωρευτή.

Όπως βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα, η τάση που υπάρχει σε κάθε κατάσταση χωρητικότητας, διαφέρει ανάλογα με τον αν ο συσσωρευτής είναι σε κατάσταση ηρεμίας (άνευ φορτίου) ή αν τη στιγμή που μετράμε την τάση ταυτόχρονα εκφορτίζεται από κάποια φορτία, ή αν εκείνη τη στιγμή φορτίζεται από τα φωτοβολταικα πάνελ.

Ποια είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ χωρητικότητα στους συσσωρευτές

Ένας δείκτης που μπορεί να συναντήσουμε στα φυλλάδια των συσσωρευτών είναι ο δείκτης C (π.χ. C10, C20, C100). Οι συσσωρευτές δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο C. Είναι απλά ένας δείκτης που δείχνει σε τι ταχύτητα εκφόρτισης σε Αmpere έχει υπολογιστεί από τον κατασκευαστή η δηλούμενη χωρητικότητα ενός συσσωρευτή. Για παράδειγμα, ένας συσσωρευτής 100ΑΗ σε ταχύτητα εκφόρτισης 10Α την ώρα (δηλαδή σε C10 ή 1/10 ή 10% της χωρητικότητας σε ΑΗ) έχει χωρητικότητα 100ΑΗ, ενώ σε ταχύτητα εκφόρτισης 5Α την ώρα (δηλαδή σε C20 ή 1/20 ή 5% της χωρητικότητας σε ΑΗ) έχει χωρητικότητα 110-120ΑΗ (περίπου 10-20% παραπάνω). Όσο περισσότερο ρεύμα τραβάμε, τόσο λιγότερη η συνολική ποσότητα που μπορεί να μας δώσει ένας συσσωρευτής. Συνήθως θα βρείτε συσσωρευτές που έχουν βαθμονομηθεί ώς C10 ή C20 ή C120. Για χρήση σε φωτοβολταϊκά συστήματα, το C20 είναι κοντά στην πραγματικότητα όπως και το C10 μερικές φορές. Το C120 είναι παραπλανητικό σε χρήση φωτοβολταϊκών και καλό είναι να αγνοείται.

Σημαντικό: Προσοχή στη διασύνδεση των συσσωρευτών σε συστοιχίες

Για μεγαλύτερη χωρητικότητα μπορούμε να συνδέσουμε περισσότερους συσσωρευτές παράλληλα ή σε σειρά μεταξύ τους. Για μεγαλύτερη τάση (Volt) τους συνδέουμε σε σειρά μεταξύ τους, ενώ για μεγαλύτερη χωρητικότητα (σε AΗ – Αμπερώρια) τους συνδέουμε παράλληλα μεταξύ τους. Μπορούμε να κάνουμε και συνδυασμούς σε εν σειρά και παράλληλη σύνδεση, για να διαμορφώσουμε τον κατάλληλο συνδυασμό τάσης και χωρητικότητας σε Αμπερώρια (ΑΗ).

Προσοχή όμως: Ενώ η εν σειρά διασύνδεση είναι σχετικά απλή και υπάρχουν και σταθεροποιητές για να φορτίζονται σωστά όλες οι μπαταρίες που βρίσκονται συνδεδεμένες εν σειρά, η παράλληλη διασύνδεση ΠΟΛΛΩΝ συσσωρευτών πρέπει να αποφεύγεται αν δεν γνωρίζει κανείς πως το κάνει. Έχω δει τραγικά άσχετους πωλητές ή καταστήματα που παίρνουν στο λαιμό τους τους πελάτες τους προτείνοντας συστήματα με 12 ή ακόμη και 20 συσσωρευτές των 12V. Τόσοι συσσωρευτές δεν βρίσκονται ποτέ ταυτόχρονα τέλεια ισορροπημένοι, είναι αδύνατο. Έτσι, οι ποιο αδύναμοι συσσωρευτές δημιουργούν πρόβλημα στους διπλανούς τους και αρχίζει ένας φαύλος κύκλος που μειώνει τελικά δραστικά την αναμενόμενη διάρκεια ζωής όλων των συσσωρευτών. Όσο περισσότεροι τόσο πιο έντονο γίνεται το πρόβλημα αυτό. Για να περιορίσουμε το πρόβλημα εφαρμόζουμε όσα αναφέονται  παρακάτω.

Δεν είναι σωστό να προσθέτουμε καινούριους συσσωρευτές σε μια συστοιχία με παλιούς. Όλοι οι συσσωρευτές πρέπει να είναι σε παρόμοια κατάσταση (της ίδιας χρονιάς, με την ίδια χρήση, του ίδιου κατασκευαστή, του ίδιου τύπου κ.λπ.). Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, καλό είναι να επιλέγουμε σωστά από την αρχή την χωρητικότητα των συσσωρευτών του συστήματός μας (και όχι να ξεκινάμε με λιγότερους για οικονομία και να προσθέτουμε και άλλους στη συνέχεια).

Το σύνηθες είναι να συνδέουμε δύο συσσωρευτές των 12V σε ζευγάρι εν σειρά (τον αρνητικό πόλο του ενός με το θετικό του άλλου) για να φτάσουμε την τάση στα 24V. Από εκεί και μετά αντιμετωπίζουμε κάθε ζευγάρι (αν έχουμε και άλλα ζευγάρια συσσωρευτών) ως έναν συσσωρευτή των 24V και συνδέουμε τα ζευγάρια αυτά παράλληλα μεταξύ τους (τους αρνητικούς πόλους μεταξύ τους και τους θετικούς πάλι μεταξύ τους).

Προσοχή όμως: Όπως ανέφερα παραπάνω, δεν είναι σωστό να παραλληλίζουμε πολλούς συσσωρευτές αν δεν γνωρίζουμε το σωστό τρόπο. Επίσης, αν θέλουμε μεγάλες χωρητικότητες σε αμεπρώρια (ΑΗ), είναι μονόδρομος η αγορά συσσωρευτών 2V.

Καλό είναι όταν συνδέουμε περισσότερους συσσωρευτές μεταξύ τους, να φροντίζουμε (όσο αυτό είναι δυνατό) να είναι ακριβώς ίδιοι μεταξύ τους. Και ως προς τη χωρητικότητά τους και ως προς τον τύπο, ακόμη και τη μάρκα τους. Αλλιώς, οι πιο αδύναμοι κρίκοι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στους καλύτερους συσσωρευτές της συστοιχίας, μειώνοντας τη ζωή όλων των συσσωρευτών τελικά.

Σωστή απόσυρση των συσσωρευτών

Οι συσσωρευτές περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και πρέπει υποχρεωτικά να αποσύρονται για ανακύκλωση σε ειδικούς χώρους που βρίσκονται στα σημεία όπου πωλούνται συσσωρευτές και μπαταρίες, αλλά και αλλού. Αν πετάξουμε συσσωρευτές στα σκουπίδια μολύνουμε για εκατοντάδες χρόνια το χώμα και το νερό!

Πηγή: iqsolarpower.com

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας