Σύνδεση Εγγραφή

Ο λογαριασμός σας

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση κωδικού *
Email *
Επιβεβαίωση email *
Captcha *
Reload Captcha
Hot News
Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία - τρόποι αντιμετώπισης ''Έξυπνα'' παράθυρα - αποδοτικότητα σε θέρμανση Τρωκτικά «έσβησαν» το Κάστρο του Πλαταμώνα Υποτίθεται ''Υπάλληλος'' ΔΕΗ, κατάκλεψε γιαγιά Ηλεκτροπληξία στον ΧΥΤΑ Αμαρίου - Κρήτη Εγγραφές Σιβιτανιδείου 2017-2018 Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία - τρόποι μέτρησης Προσπάθησε να σκοτώσει σκύλο με ηλεκτροπληξία Έξυπνοι Μετρητές Αιφνίδιο κλείσιμο των σηράγγων στα Τέμπη Οι 15 ωραιότεροι σταθμοί μετρό του Electrologus Monokytariuss Karaergolavus Πέθανε από ηλεκτροπληξία 32 ετών... Το 7,6% της ηλεκτρικής ενέργειας «χάνεται» Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος Πλειστηριασμός Ηλεκτρολογικού καταστήματος Καλώδιο Νυχτερινού...καταργήθηκε Ευχαριστούμε τους χορηγούς Image + Tech Ασφάλεια Ηλεκτρικών Εγκατ/σεων - Συμβουλές - 5000 Like !! Ευχαριστούμε - Κλήρωση Οι μπαταρίες-κουμπιά θανατηφόρες για παιδιά και Φίδια....έχασαν τη ζωή τους από ρεύμα!! Σε ρύθμιση και η ...ρευματοκλοπή !! Το πόρισμα για την 14χρονη που Τεχνολογία LED και στα φανάρια Λάθος φωτό σε ηλεκτρολογικά Site eHighway: Ο πρώτος ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος στη ''Καμπάνες'' για κλοπή ηλεκτροφόρων καλωδίων H Νορβηγία αποχαιρετά το FM ραδιόφωνο Μεγάλη ζήτηση και κακοκαιρία προκάλεσαν εκτεταμένες Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο - Αλλαγές Ποιες είναι οι χρεώσεις στους λογαριασμούς Νέα πρόταση εκπτώσεων από τη ΔΕΗ Τα χριστουγεννιάτικα φώτα εμποδίζουν το Wi-Fi Πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ στα Καταστροφή στο Αμύνταιο!!! Εναερίτης κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα!! Πόσο ρεύμα καίνε οι οικιακές συσκευές; Ηλεκτροπληξίες τραγικές και πρόσφατες!!
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 146

Net Metering φωτοβολταϊκών: Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την απόδοση της επένδυσης;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο κείμενο που ακολουθεί...

... παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία έρευνας για την «διερεύνηση των παραγόντων που καθορίζουν την οικονομική απόδοση επένδυσης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σκοπό την αυτοπαραγωγή ενέργειας (Net Metering)»

Όπως και σε κάθε επένδυση που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, έτσι και στο net metering, τα βασικά ερωτήματα που έχει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος είναι: Πόσο είναι το αρχικό κόστος της επένδυσης; Τι ποσοστό εξοικονόμησης θα πετύχω; Σε τι χρονικό διάστημα θα γίνει η απόσβεση; Τι συνολικό κέρδος θα μου αποδώσει η επένδυση στη διάρκεια της ζωής της; Και βέβαια η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα καθορίσει το αν τελικά η επένδυση θα είναι συμφέρουσα ή όχι.

Πριν προχωρήσουμε λοιπόν στην ανάλυση των παραγόντων που καθορίζουν τις παραπάνω απαντήσεις, να πούμε ότι για μεθοδολογικούς λόγους αλλά και για την καλύτερη κατανόηση τους, αρχικά εξετάζουμε τον κάθε παράγοντα μεμονωμένα και στο τέλος δίνουμε ένα παράδειγμα που τους εμπεριέχει όλους στην αλληλεξάρτησή τους. Τέλος να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά δίνουν ένα «μπούσουλα» αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν οποιαδήποτε τεχνικοοικονομική μελέτη. Όπως θα γίνει κατανοητό η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και έτσι είναι απαραίτητο να εξετάζεται και ξεχωριστά.

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της επένδυσης.

1. Παραγωγή ενέργειας ανά εγκατεστημένο KWp φωτοβολταϊκών (KWh/KWp)

Ο Ελληνικός Χώρος γενικά ενδείκνυται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η παραγωγή ενέργειας ανα εγκατεστημένο Kwp φωτοβολταϊκών κυμαίνεται μεταξύ 1250-1650 (ΚWh/KWp) για νότιο προσανατολισμό και κατάλληλη κλίση φωτοβολταϊκών πλαισίων. Οι σκιάσεις στο σύστημα μας και η απόκλιση από το νότιο προσανατολισμό μειώνουν ουσιαστικά τις τιμές αυτές με καθοριστική επίδραση στην απόδοση της επένδυσης.

Για να γίνει κατανοητό το ποσό της επίδραση του σημείου της εγκατάστασης θα δώσουμε ένα παράδειγμα:

Έστω κατοικία στο νομό Θεσσαλονίκης όπου τα φωτοβολταικά πλαίσια τοποθετούνται με νότιο προσανατολισμό και χωρίς καθόλου σκιάσεις, το σύστημα αυτό θα παράγει περίπου 1490 KWh/KWp. Έστω τώρα μία άλλη κατοικία με τα ιδία ακριβώς χαρακτηριστικά όπου όμως τα φωτοβολταικά τοποθετούνται με απόκλιση 55ο από το νότιο προσανατολισμό και με σχετικά ελαφριά σκίαση όλο το χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα θα παράγει 1010 KWh/ΚWp το χρόνο.

Η κατανάλωση και για τις δύο κατοικίες είναι 6500 KWh και όλα τα υπόλοιπα μεγέθη είναι τα ίδια.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται αναλυτικά η επίδραση που έχει ο χώρος της εγκατάστασης στα οικονομικά μεγέθη που καθορίζουν την επένδυση.

Βλέπουμε ότι για την παραγωγή 6500 KWh το χρόνο στην πρώτη περίπτωση θέλουμε φωτοβολταϊκό σύστημα 4,5 Kwp ενώ στη δεύτερη 6,5 Kwp με αποτέλεσμα το κόστος και η περίοδος αποπληρωμής να αυξάνονται κατακόρυφα ενώ το συνολικό κέρδος να μειώνεται.

Συμπέρασμα πρώτο: Η τοποθεσία της εγκατάστασης (γεωγραφικά, σκιάσεις, προσανατολισμός, κλίση) επηρεάζει σχεδόν καθοριστικά την απόδοση της επένδυσης.

2. Η σωστή μελέτη και διαστασιολόγηση του συστήματος

Στο παρακάτω παράδειγμα φαίνεται πως η διαστασιολόγηση επηρεάζει την περίοδο αποπληρωμής και το συνολικό κέρδος της 25ετίας.

Χρησιμοποιούμε πάλι τα στοιχεία του προηγούμενου παραδείγματος για κατοικία στη Θεσσαλονίκη με παραγωγή 1490 KWh/KWp και ετήσια κατανάλωση 6500 KWh.

Από τα παραπάνω παρατηρούμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το ιδανικό σύστημα είναι ανάμεσα στα 4,5-5 KWp. Απόκλιση από αυτό είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω μειώνει σημαντικά την απόδοση της επένδυσης. Αν δηλαδή το σύστημα μας είναι μεγαλύτερης ισχύος από την απαιτούμενη, παράγει ενέργεια που μας περισσεύει και τη δίνουμε δωρεάν στο δίκτυο της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα είναι να μειωθεί το συνολικό μας κέρδος και ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης ενώ αυξάνεται ο χρόνος απόσβεσης. Εάν πάλι η φωτοβολταϊκή μας εγκατάσταση είναι μικρότερης ισχύος από την απαιτούμενη τότε αυξάνεται το ειδικό κόστος (€/KWp) που οδηγεί σε αύξηση του χρόνου απόσβεσης, και μείωση του εσωτερικού βαθμού απόδοσης. Αυτό σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή ενεργείας οδηγεί σε μεγάλη μείωση του συνολικού μας κέρδους.

Συμπέρασμα δεύτερο: Η ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος πρέπει να είναι ακριβώς τέτοια ώστε να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται ο καταναλωτής, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη μελλοντικές αλλαγές αλλά και την πτώση, περίπου 1% το χρόνο, της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων.

3. Η τιμή της εξοικονομούμενης ενέργειας

Η τιμή αυτή δεν είναι σταθερή. Επηρεάζεται (σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία) από τους παρακάτω παράγοντες:

• Τον ταυτοχρονισμό στην παραγόμενη και καταναλισκόμενη ενέργεια.

• Το συνολικό μέγεθος της κατανάλωσης.

• Το είδος του τιμολογίου που έχουμε. (π.χ. Γ1, Γ21, Γ22 κ.τ.λ.)

Γενικά παίρνει τιμές από 0,11 €/KWh μέχρι 0,18 €/KWh, με σταθμισμένη μέση στα 0,13 €/KWh.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε γιατί ο ταυτοχρονισμός παίζει σημαντικό ρόλο και θα δώσουμε ένα παράδειγμα.

Στο λογαριασμό της ΔΕΗ το κομμάτι που αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα που είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις. Αυτές στην ουσία είναι η χρέωση για την ενέργεια που καταναλώσαμε (π.χ. κατανάλωση 2000 ΚWh με τιμή της κιλοβατώρας 0,10252, πληρώνουμε 2000*0,10252=205,04€ ). Το άλλο μέρος είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στις οποίες εμπεριέχονται οι χρεώσεις για τα δίκτυα, το ΕΤΜΕΑΡ, οι ΥΚΩ κ.α. .

Για το δε πρώτο μέρος ο συμψηφισμός γίνεται στο σύνολο της ποσότητας ενέργειας που παράχθηκε και απορροφήθηκε όλο το χρόνο (π.χ. παρήγαγα 6000KWh και κατανάλωσα 6500 KWh, 6500-6000=500ΚWh χρωστάω. 500*0,10252=51,26€).

Στο δεύτερο μέρος όμως αυτό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (πλην των ΥΚΩ που πληρώνονται για την πραγματική κατανάλωση) η χρέωση γίνεται στην ενέργεια που απορροφούμε από το δίκτυο (και όχι στη συνολική διαφορά, παραγωγή μείον κατανάλωση). Αυτό σημαίνει ότι εάν η ηλεκτρική ενέργεια που έχει παραχθεί δεν καταναλωθεί επιτόπου, αλλά διοχετευτεί στο δίκτυο της ΔΕΗ για να απορροφηθεί κάποια άλλη στιγμή θα πληρώσουμε στη ΔΕΗ στο κομμάτι των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, για την ενέργεια που απορροφήσαμε άσχετα αν την έχουμε ήδη παράγει εμείς.

Προφανώς όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται κατευθείαν από την παραγωγή (χωρίς τη χρήση του δικτύου), δηλαδή ο ταυτοχρονισμός, τόσο μικρότερο είναι το ποσό που πληρώνει ο καταναλωτής για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η επίδραση του ταυτοχρονισμού στο ποσοστό εξοικονόμησης χρημάτων, στα έτη απόσβεσης, στο συνολικό κέρδος 25ετίας καθώς και στον εσωτερικό βαθμό απόδοσης.

Στις κατοικίες υπολογίζεται πως ο ταυτοχρονισμός θα κυμαίνεται περίπου στο 30% (εξαρτάται από τον τρόπο ζωής των χρηστών) με αποτέλεσμα να έχουμε εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας της τάξης του 60%, καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο. Αν όμως μπορούσαμε να αυξήσουμε τα επίπεδα του ταυτοχρονισμού στο 70%-80% τότε η εξοικονόμηση θα σκαρφάλωνε στο 72%.

Στις κατοικίες αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί αρχικά με την «εκπαίδευση» των καταναλωτών από τους μηχανικούς που αναλαμβάνουν τη σχεδίαση του έργου. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις (πρέπει να εξετάζεται τεχνικοοικονομικά κατά περίπτωση) η εγκατάσταση αυτοματισμών που θα ελέγχουν τα μεγάλα φορτία ώστε να τα ενεργοποιούν σε ώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια θα έκανε τη επένδυση πολύ πιο συμφέρουσα.

Συμπέρασμα τρίτο: Και ο ταυτοχρονισμός επιδρά σημαντικά στην απόδοση της επένδυσης. Σε περιπτώσεις όπου μπορεί να ελεγχθεί (π.χ. κατοικία όπου είναι δυνατό το μαγείρεμα και το άναμμα του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα να γίνεται κατά τις μεσημεριανές ώρες) πρέπει αφενός οι χρήστες να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι και αφετέρου να εξετάζεται η περίπτωση του ελέγχου μέσω αυτοματισμών. Σε περιπτώσεις όμως που δεν μπορούμε να πετύχουμε ταυτοχρονισμό πάνω από ένα ποσοστό, θα πρέπει να γίνεται η εκτίμηση εξ αρχής εάν η φωτοβολταϊκή μας εγκατάσταση θα είναι οικονομικά συμφέρουσα ή όχι.

4. Άλλοι παράγοντες

Τέλος για την πληρότητα της παρουσίασης να πούμε πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιδρούν στα οικονομικά μεγέθη της επένδυσης όπως:

• Το ειδικό κόστος (€/KWp) του συστήματος.

• Το απαιτούμενο μέγεθος του συστήματος καθώς αυτό επιδρά στο ειδικό κόστος.

• Η ποιότητα των υλικών και της κατασκευής του συστήματος.

• Η ετήσια αύξηση της τιμής της KWh.

Κλείνοντας την παρουσίαση θα δώσουμε δύο ακόμα παραδείγματα όπου συνυπολογίζονται όλοι οι παράγοντες που αναλύθηκαν παραπάνω. Έστω δύο κατοικίες στη Βόρεια Ελλάδα με κατανάλωση 6500 KWh όπου τα δεδομένα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Και στις δύο περιπτώσεις υπολογίζεται: Πληθωρισμός 2% και ετήσια αύξηση της τιμής της KWh 2%.

Οι Τιμές για το αρχικό κόστος είναι οι μέσες τιμές της αγοράς συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, εγκατάστασης και σύνδεσης στο δίκτυο.

Συνολικό Συμπέρασμα: Η αυτοπαραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Net Metering) σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί μια ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση ενώ σε άλλες όχι. Όποιοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θα πρέπει να ζητούν τεχνικοοικονομική μελέτη υπογεγραμμένη από μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας, όπου θα εξετάζεται η συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να καταλήγουν με ασφάλεια στο συμπέρασμα αν πρέπει ή όχι να προχωρήσουν στην εγκατάσταση τους.

Κώστας Καπνιάς – διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ του ΑΠΘ με ειδίκευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακός επιθεωρητής και KNX Partner (πιστοποιημένος στον κτηριακό αυτοματισμό και στα «έξυπνα» κτήρια).

 

Πηγή: hlektrologia.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

 1. Δημοφιλή άρθρα

Το video της εβδομάδας